Putin: Rusija bo postala ena največjih izvoznic vodika

Moskva/Ljubljana, 2.februara 2022 – Rusija lahko že leta 2035 postane ena največjih proizvajalk in izvoznic vodika na svetu, je izjavil Vladimir Putin.

“V prihodnjih letih se bodo začeli pilotni projekti za proizvodnjo vodika in njegovo uporabo v energetiki, prometu in industriji, ki ima minimalne emisije toplogrednih plinov,” je 26. januarja na srečanju z italijanskimi gospodarstveniki izjavil ruski predsednik.

Putin je dodal, da Rusija sprejema pomembne korake za ustvarjanje nizkoogljičnega gospodarstva. Prav tako nameravamo do leta 2060 popolnoma opustiti ogljik,” je dejal Putin.

In v EU in pri nas? – V Evropi osebni avtomobili še vedno proizvedejo kar 12 % več emisij ogljikovega dioksida, transportna vozila pa še dodatnih 20 %. Posledično je zelo pospešen razvoj tehnologije, ki bi v transportu omogočala nič emisij (t.i. “ultra low emission vehicles” oz. ULEV).

Pri tem je izjemno pomembna tehnologija vodikovih gorivnih celic. V skladu s sprejeto Evropsko direktivo se je Slovenija tako zavzela, da bo do 31. decembra 2025 zagotovila ustrezno število javno dostopnih vodikovih polnilnih mest, tako za lokalni promet kot tudi za čezmejni transport.

V Petrolu smo na bencinskem servisu v Lescah že postavili prvo polnilnico s stisnjenim vodikom v Sloveniji. Še naprej razvijamo tudi svojo mrežo polnilne infrastrukture za alternativna pogonska goriva z vizijo celovitega upravljanja in udejanjanja naše vizije prehoda v nizkoogljično družbo./LN/ Russia Beyond

Leave a Reply