OZS: Živilske trgovine nelojalna konkurenca specializiranim trgovinam

Ljubljan, 15. februar 2022 – Obrtno podjetniška zbornica Slovenije (OZS) poziva pristojne – vlado, da pogrebno zagotovi, da bi specializirano blago (denimo orodje, belo tehniko, tekstil, knjige, obutev, rože itd.) mogoče kupiti tudi v živilskih trgovinah.

Nakupovanje v Mercatorju

Posledično so svoje nakupovalne navade prilagodili tudi potrošniki, ki so specializirano blago začeli kupovati kar v živilskih trgovinah. Te so bile že od samega začetka epidemije izvzete iz vseh omejevalnih ukrepov, medtem ko so bile specializirane trgovine, ki ne prodajajo živilskih izdelkov, ves čas podvržene določenim omejitvam. Specializirani trgovci so se tako znašli v nekonkurenčnem položaju, situacija pa se je z uvedbo PCT pogoja še poslabšala.

Kot so še zapisali v sporočilu za javnost so pripravili anketo, ki jo je izvedla sekcija trgovcev pri OZS med svojimi člani, ki pa pokazala, da od začetka preverjanja pogoja PCT kar 71 odstotkov trgovcev beleži upad prometa.

Tretjina sodelujočih v anketi, 33 odstotkov, beleži upad med 20 in 30 odstotkov, 31 odstotkov pa ima od 30 do 50-odstotni upad prometa. O več kot 50-odstotnem upadu prometa jih poroča 11 odstotkov vprašanih, medtem ko ima četrtina vprašanih manj kot 10-odstotni upad prometa.

Glede na vse navedene argumente, zlasti pa zaradi trenda upadanja okužb in sproščanja ukrepov v drugih državah v EU, sekcija trgovcev pri OZS pričakuje, da bo vlada nemudoma odpravila pogoj PCT tudi v specializiranih trgovinah./LN/Foto LN – le ponazoritveni/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s