Vrednosti izvoza in uvoza Slovenija znova višji

Ljubljana, 4. april 2022 – V februarju 2022 je izvoz Slovenije znašal 3,6 milijarde EUR, uvoz pa 4,2 milijarde EUR poroča SURS. V primerjavi s prejšnjim februarjem je bil izvoz višji za 18,7 %, uvoz pa za 50,3 %. Rast je bila zaznana tako pri trgovanju z državami članicami EU kot s preostalimi državami.


Izvoz in uvoz višja kot pred letom dni

V februarju smo izvozili za 3,6 milijarde EUR in uvozili za 4,2 milijarde EUR blaga. Izvoz je bil za 18,7 %, uvoz pa za 50,3 % višji kot v lanskem februarju. Obe vrednosti sta bili prav tako višji od povprečnih vrednosti mesečnega izvoza in uvoza v 2021, in sicer izvoz za 8,4 % in uvoz za 19,6 %.

Pokritost uvoza z izvozom je bila 85,2-odstotna. V trgovinski bilanci je nastal primanjkljaj, znašal je 0,6 milijarde EUR.

Blagovna menjava višja z obema skupinama držav

Slovenija je približno dve tretjini vsega blaga, izvoženega v februarju 2022, izvozila v države članice EU, hkrati pa iz njih uvozila malo manj kot dve tretjini celotnega uvoza blaga. Vrednost v te države izvoženega blaga je znašala 2,4 milijarde EUR ali za 21,0 % več kot v februarju lani. Vrednost uvoza iz omenjenih držav pa je znašala 2,6 milijarde EUR, kar je na letni ravni za 32,4 % več.

Tudi obseg trgovanja Slovenije s preostalimi državami (nečlanicami) je bil večji kot v februarju 2021. V to skupino držav je Slovenija izvozila za 1,2 milijarde EUR blaga (ali za 14,2 % več), od tam uvozila pa je za 1,5 milijarde EUR blaga (ali za 95,7 % več). Glede visoke stopnje rasti uvoza blaga iz držav nečlanic velja omeniti, da je bila vrednost uvoza iz teh držav v lanskem letu najnižja prav v februarju.

Pri trgovanju z državami nečlanicami EU so pomemben delež predstavljali t. i. posli oplemenitenja1. Brez teh poslov je izvoz blaga v države nečlanice v februarju znašal 0,7 milijarde EUR oz. je bil vrednostno za 17,0 % višji kot v prejšnjem februarju, uvoz blaga iz teh držav brez poslov oplemenitenja pa je znašal 0,8 milijarde EUR oz. je bil vrednostno višji za 51,2 %.

Izvoz in uvoz v prvih dveh mesecih leta višja kot v istem obdobju leta 2021

Od januarja do konca februarja 2022 je Slovenija izvozila za 7,0 milijard EUR in uvozila za 8,1 milijarde EUR blaga. Trgovanje s tujino je bilo v tem obdobju večje kot v istem obdobju 2021, in sicer je bil izvoz višji za 19,3 %, uvoz pa za 50,8 %.

Primanjkljaj v blagovni menjavi je v opazovanem obdobju znašal 1,0 milijardo EUR, pokritost uvoza z izvozom pa je bila 87,2-odstotna./Vir: SURS/
Izvoz in uvoz blaga po skupinah držav, Slovenija

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s