Saj ni res, pa je! – Red Bull Air Force duet se je odločil zamenjati letala kar sredi poleta

Ljubljana, 11. april 2022 – Bratranca in člana ekipe Red Bull Air Force Luke Aikins (48) in Andy Farrington (39) se bosta 24. aprila lotila zgodovinskega podviga. Svoji letali Cessna 182 bosta usmerila v sinhroni prosti pad z višine 4.000 metrov in ugasnila motorja. Po meri izdelani zračni zavori bosta poskrbeli za nadzorovano padanje s hitrostjo 225 km/h. Pilota bosta nato izskočila vsak iz svojega latela in pristala v bratrančevem, zagnala motorje ter spet prevzela nadzor – vse v manj kot minuti.

Luke Aikins je izkušen padalec z več kot 21.000 skoki, pilot komercialnih letal in helikopterjev, inovator in trener. Leta 2012 je imel tudi pomembno vlogo svetovalca za skok s padalom pri projektu Red Bull Stratos, ko je avstrijski skakalec Felix Baumgartner skočil iz stratosfere. Je tudi nosilec nekaj svetovnih rekordov, projekt “menjava letal” pa je njegova ideja.

Luke Aikins: “Ta projekt je vrhunec moje kariere in moj cilj je pokazati, da je vse mogoče. Lahko se odločiš narediti nekaj, kar se na trenutke zdi noro, nezaslišano in neizvedljivo, vendar ti uspe zaradi odločnosti, ambicioznosti in kreativnosti.”

Tudi Andy Farrington je bil rojen za letenje. Dobesedno. Njegova mama, tudi padalka, je naredila okoli 100 skokov, ko je bil Andy že na poti. Andy je pri dvanajstih prvič skočil v tandemu, pri šestnajstih pa se je lotil solo skokov. Od takrat je zbral že preko 27.000 skokov iz letal, 1.000 BASE skokov in 6.000 ur kot pilot.

Eden večjih izzivov pri projektu je bil razvoj metodologije, ki bi letali obdržala v nadzorovanem padanju. Potrebno je bilo razviti inovativen sistem zračnih zavor, nameščenih na trup letala in namenjenih nadzoru aerodinamične stabilnosti. Ta sistem zagotavlja, da letali pri navpičnem padanju ohranita relativno nadzorovano končno hitrost okoli 225 kilometrov na uro, kar bo kar najbližje hitrosti padalcev.

Podvig “menjava letal”, se bo odvil v Arizoni v ZDA in bo prenašan v živo. Ogledati si ga bo mogoče v nedeljo, 24. aprila 2022, ob 1h zjutraj po našem času. Po vsem svetu ga bo moč spremljati preko Red Bull TV./LN/Red Bull/

Leave a Reply