Vlada izpolnjuje zakonsko obvezo, povezano z digitalnimi boni

Ljubljana, 12. maj 2022 – Vlada je danes, 12. maja, sprejela uredbo na podlagi Zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, na podlagi katerega je vladi prepuščena določitev štirih dokumentov: vloga za priznanje statusa upravičenca do digitalnega bona ’22 – šolajoči v tujini, sporočilo izvajalca subvencioniranega izobraževalnega programa o udeležencih, izjava o združitvi digitalnih bonov ’22, izjava o unovčitvi digitalnega bona ’22.

Tako bodo s 15. junijem letos lahko upravičenci iz skupine šolajočih, to so učenci zadnje triade osnovne šole, vsi dijaki in vsi študentje, lahko začeli unovčevati digitalne bone ’22 v vrednosti 150 evrov. Uredba prinaša izjavo o unovčitvi in izjavo o združitvi digitalnih bonov (če jih bodo bratje, sestre, polbratje, polsestre želeli združiti), ki ju bodo upravičenci potrebovali pri unovčevanju.

Že dan po objavi te uredbe v Uradnem listu RS bodo lahko osebe, ki se izobražujejo v tujini na stopnji, primerljivi zadnji triadi osnovne šole, srednjemu, višjemu ali visokemu izobraževanju, pri Službi Vlade za digitalno preobrazbo vložile zahtevo za priznanje statusa upravičenca do digitalnega bona ’22 – šolajoči v tujini. Na ta način bodo, če bo ugotovljeno, da izpolnjujejo zakonske pogoje, pridobili digitalni bon ’22, ki ga bodo lahko unovčili od 15. junija dalje.

Za leto 2022 je vrednost bonov določena, kot že zapisano, v višini 150 evrov, porabiti pa jih bo mogoče za nakup računalniške opreme, starejši se bodo lahko udeležili tudi brezplačnih izobraževanj s področja osnovnih digitalnih veščin.

Javni razpis za izbor izvajalcev teh izobraževanj bo služba vlade za digitalno preobrazbo objavila v prihodnjih dneh. Potekala bodo letos poleti in jeseni, pogoja za udeležbo pa bosta stalno prebivališče v Sloveniji in dopolnjenih 55 let na dan 12. marec 2022. Vsi upravičenci bodo bone lahko unovčevali do 30. novembra 2022./LN/GOV/Foto: arhiv LN/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s