Največji dosežek minulih volitev je uspel poražencu Matjažu Nemcu

Ljubljana, 17. maj 2022  – Na izredni seji Državnega zbora to sredo, 18. maja, bodo poslanke in poslanci novega sklica ob obravnavi predloga sprememb zakona o vladi in noveli zakona o RTV SLO (vložila sta ga SDS in NSi) in potrdili nadomestni mandat evropskega poslanca Matjaža Nemca, ki bo v Bruslju nadomestil Tanjo Fajon.

Kot je znano, je DZ že minuli petek, 13. maja, na ustanovni seji imenovala Tanjo Fajon za poslanko DZ, kar pomeni, da se je Fajonova že poslovila od mesta poslanke v evropskem parlamentu, ki pa bo zdaj pripadel poražencu minulih volitev Matjažu Nemcu.

Torej bo stolček v evropskem parlamentu, ki prinaša kar veliko ugodnosti do leta 2024 grel Nemec, ki je v Novi Gorici zbral borih 1.321 glasov. Je pa zanimivo, da je njegova predsednica Tanja Fajon uspela zbrati v Ljubljani le 1.172.

Da bo Nemcu godilo biti evropski poslanec, ni dvomiti, še bolj pa mu godilo ti, da bo njegova denarnica bistveno bolj polna, kot če bi še štiri leta prodajal bučnice v domačem parlamentu.

Koliko so plačani evropski poslanci?

V skladu z enotnim statutom poslancev, ki je v veljavi od julija 2009, vsi poslanci Evropskega parlamenta prejemajo enako plačo. Ta je določena v višini 38,5 % osnovne plače sodnika na Sodišču Evropske unije.

Po enotnem statutu bruto mesečna plača poslancev od julija 2021 znaša € 9.166,30. Izplačuje se iz proračuna Parlamenta. Vsi poslanci plačujejo davek EU in prispevke za zavarovanje, tako da končna plača znaša € 7.145,04. Poleg tega večina držav EU od svojih poslancev v Evropskem parlamentu zahteva, da v državi izvora plačujejo dodatni nacionalni davek. Končna plača (plača po obdavčitvi) je zato za posameznega poslanca odvisna od davčnih predpisov v državi, kjer je poslanec izvoljen.

O nadomestilih, ki nimajo nič skupnega s plačo

Kot opredeljeno so evropski poslanci upravičeni tudi do različnih nadomestil zaradi svojega dela, in sicer, kot piše v pravilih zaradi tega, ker so pogosto zdoma, stran od domače države, s katerimi se jim na ta način pokriva, s tem povezane stroške ( seznam nadomestil – vse številke veljajo za leto 2022). 

Torej zdaj vidite, zakaj naslov – Največji dosežek minulih volitev je uspel poražencu Matjažu Nemcu. Je pa res, da Nemčeva zasedba mesta nadomestnega poslanca v ničemer ni sporna, saj je ta na minulih volitvah za Evropski parlament dosegel osnovo za to imenovanje.

Velja dodati še to, da se bo deveto parlamentarno obdobje Evropskega parlamenta zaključilo leta 2024, kar pomeni, da Nemec deležen ugodnosti, ki status evropskega poslanca prinaša še dve leti./LN/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s