V Sloveniji danes obeležujemo dan državnosti

Ljubljana, 25. junij 2022 – Slovenija danes, 25. junija, praznuje dan državnosti in 31. obletnico osamosvojitve. Vrhunec prazničnih prireditev je bil že sinoči, ko na ljubljanskem Kongresnem trgu potekala osrednja državna.

Slavnostni govornik je bil predsednik republike Borut Pahor, ki je v svojem nastopu izpostavil uspehe, a pozabil našteti tudi številne neuspehe, ki smo jih v zadnjih 31 letih, dosegli.

Urad predsednika republike naj bi bil danes, 25. junija, odprl vrata obiskovalcem, a je, kot sporočajo iz predsednikovega kabineta je termin za obiskovalce že zaseden (glede na možne predhodne prijave). Pred vhodom v palačo pa bo postrojena častna straža garde Slovenske vojske, kar je dostopno obiskovalcem.

Saj vemo, da se ve, a je prav ponoviti! – Slovenija dan državnosti zaznamuje kot spomin na 25. junij 1991, ko je tedanja skupščina sprejela Temeljno ustavno listino o samostojni in neodvisni Republiki Sloveniji. Hkrati je sprejela ustavni zakon za izvedbo temeljne ustavne listine in Deklaracijo o neodvisnosti. Po slavnostni razglasitvi samostojnosti in neodvisnosti dan kasneje se je začela osamosvojitvena vojna.

Z različnimi prireditvami bodo današnji dan državnosti počastili tudi v številnih občinah. No, kot zanimivost dodajmo, da se je tudi ameriški iskalnik Google s posebno vstopno stranjo pridružil praznovanju dneva slovenske državnosti.

Tudi to velja omeniti! – Sinočnjo proslavo je zaznamovalo tudi neupoštevanje protokolarnih pravil s strani predsednice Državnega zbora mag. Urške Klakočar Zupančič.

Ta je namreč ob prihodu na proslavo, z neprimernim obnašanjem, kršila pravila povezanim z zastavo države in tudi odnosa do častnega ešalona slovenske vojske, ki je tam bil tudi v čast funkcije predsednika DZ. Funkcije, ki pa jo kaže sedanja predsednice Državnega zbora mag. Urške Klakočar Zupančič še ne pozna ali pa jo s svojim obnašanjem namerno omalovažuje. /pripravi: Janez Temlin

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s