Skozi Slovenijo so potovali predvsem prebivalci sosednjih držav

Ljubljana, 4. julij 2022 – Kot ugotavlja analiza SURS Skozi so v Slovenijo potovali predvsem prebivalci sosednjih držav. Večina tujih potnikov v opazovanem obdobju je bila tranzitnih, večina enodnevnih obiskovalcev pa je prišla v Slovenijo, kot že zapisano, iz sosednjih držav.

Enodnevni obiskovalci so v navedenem obdobju v Sloveniji največ nakupovali in opravili poslovne obiske. Prevladovali so tranzitni potniki

V izbranem obdobju je bilo tujih potnikov, ki so Slovenijo zapuščali preko cestnih mejnih prehodov okoli 4.380.000. Med njimi so bili predvsem tranzitni potniki (73 %), enodnevnih obiskovalcev pa je bilo približno 354.000 oziroma 8 %. Preostali tuji potniki so Slovenijo obiskali zaradi dela, šole ali vsakodnevnih opravkov.

Med vsemi tujimi potniki, ki so pozimi prišli v Slovenijo je bilo največ prebivalcev sosednjih držav; Hrvaške (22 %), Italije (21 %) in Avstrije (15 %). Sledili so prebivalci Nemčije (11 %) in Ukrajine (5 %). Največ tranzitnih potnikov je prišlo iz Avstrije in Hrvaške, večina enodnevnih obiskovalcev pa prav tako iz sosednjih držav, največ iz Italije in Hrvaške.

Največ tujih potnikov je v opazovanem obdobju Slovenijo pripotovalo samih (39 %). Sledijo jim tisti, ki so prišli v spremstvu partnerja ali zakonca (27 %). Prevladovali so potniki, ki potujejo v osebnih avtomobilih.  

 Enodnevni obiskovalci so Slovenijo obiskali predvsem zaradi poslovnih razlogov – 36 % vseh tujih enodnevnih obiskovalcev je v decembru 2021 in januarju 2022 obiskalo Slovenijo iz poslovnih razlogov. 27 % jih je kot glavni razlog enodnevnega obiska navedlo nakupovanje, na obisk k sorodnikom in prijateljem pa jih je prišlo 26 %. 

Polovica enodnevnih obiskovalcev je v Slovenijo prišla iz Italije, ti so v Sloveniji večinoma nakupovali in opravili poslovni obisk. Več kot 60 % enodnevnih obiskovalcev iz Avstrije in 21 % iz Hrvaške je pozimi v Sloveniji opravilo poslovni obisk. Povprečni izdatki tujega enodnevnega obiskovalca na poslovnem obisku so znašali 125 EUR na dan.

Tuji potniki glavnino izdatkov v Sloveniji namenili za prevoz – Posamezni tuji potnik je v Sloveniji v opazovanem obdobju porabil v povprečju 38 EUR na dan. Več izdatkov so imeli enodnevni obiskovalci, in sicer povprečno 86 EUR, tranzitni potniki pa so v povprečju potrošili 33 EUR. Največji delež izdatkov, ki so jih imeli tuji potniki, so bili stroški prevoza in izdatki za nakupovanje.

Enodnevni obiskovalci, ki so v Slovenijo prišli nakupovat so porabili v povprečju 104 EUR; največji delež svojih izdatkov so namenili za nakupovanje (38 %) ter prevoz (36 %). Med vsemi tujimi potniki in med enodnevnimi obiskovalci so imeli najvišje izdatke med potovanjem po Sloveniji prebivalci Italije. Za izbrano obdobje so na voljo podrobnejši podatki v podatkovni bazi SiStat. /Vir: SURS/

Tuji enodnevni obiskovalci glede na glavni razlog za enodnevni obisk, Slovenija, december 2021–januar 20221)

Tuji potniki glede na potovalno družbo, Slovenija

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s