Bobnarjeva bi luknjičasto slovensko zeleno mejo »krpala« s Frontexom

Ljubljana, 15. oktober 2022 – Notranja ministrica Tatjana Bobnar je na včerajšnem, 14. oktobra, zasedanju notranjih ministrov EU v luči naraščajočega števila migrantov, ki v EU prihajajo prek Zahodnega Balkana, pozvala, da je treba v celoti izkoristiti mandat agencije za zunanje meje Frontex. Torej Bobnarjeva meni, da je Frontex prava prešitev za zajezitev nezakonite migracije po balkanski poti.

Zanimivo je, da v Sloveniji ni prav posebej odmevalo srečanje Orbána, ki je v Budimpešti gostil (že 5. oktobra) avstrijskega kanclerja Karla Nehammerja in srbskega predsednika Aleksandra Vučića, in sicer zato, da bi se pogovarjali o tem, kako čiprej zajeziti priseljevanje, ki ga omenjena trojica opredeljuje kot “nezakonito”, a se pristojni v EU doslej niso odzvali, kot bi se morali.

Vse večji nezakoniti pretok migrantov, v – in preko – Slovenije pa, kot kaže, da to ne zanima našega predsednika vlade Goloba, saj vprašanje, 114- % prirastek nezakonitih prehodov naših meja, v primerjavi z enakem obdobjem lani (1. januar – 30. september) še prepušča ministrici Bobnarjevi, ta pa “novi” članici schengenskega območja Hrvaški, ki naj bi to postala s 1. januarjem 2023.

Seveda pa, kot se ve, tak pristop Slovenije moti avstrijskega kanclerja Karla Nehammerja, ki s svojo vlado vse bolj na tesno zapira mejo s Slovenijo. No, mogoče pa se bo Golob zdaj, ko se prebujajo celo birokrati EU, uspelo pogledati zbrane podatke slovenske policije, ki na področju migracij že vzbujajo skrb. Če ne v Slovenji, pa zagotovo pri naših sosedih in zdaj celo v EU.

Ob tem pa velja vedeti še to, da bo migrantska problematika postala še še bolj problematična, če se res zgodi, da bodo nepripravljene članice EU – Hrvaška, Bolgarija in Romunija tiste, ki naj bi varovale schengensko mejo. Celo več!

Glede na stanje se zastavlja celo vprašanje, če bi to smela biti, glede na neurejenost varovaje schengenske meje, tudi Slovenija.

 Če pa Bobnarjeva misli, da bo vse bolj »prehodno« luknjičasto slovensko zeleno mejo »zakrpala« s Frontexom, je v veliki zmoti. Namreč, Frontex je bil doslej le nepomembno pomagalo za zajezitev nezakonitih vstopov v EU./J.T./Foto: arhiv LN/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s