Cena naftnih derivatov spet navzgor

Ljubljana, 24. oktober 2022 – Od polnoči, 25. oktobra se bo spremenila – zvišala – tako cena 95-oktanskega bencina kot dizelskega goriva. Cena litra 95-oktanskega bencina izven avtocest in hitrih cest bo od 25. oktobra do 7. novembra znašla 1,43 evra za liter, cena litra dizelskega goriva pa 1,775 evra.

Velja vedeti, da cene pogonskih goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah medtem trgovci določajo sami medtem ko se cene na servisih zunaj avtocest se izračunavajo na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov.

Pri naših južnih sosedih Hrvatih, ker vemo, da vas večina tja rada zahaja, je treba za liter 95-oktanskega bencina odšteti 10,720 kune (1,42 evra/l), za liter dizelskega goriva pa boste morali odšteti 12,300 kune (1,63 evra/l).

V Avstriji je cena 95-oktanske goriva se giblje 1,800 evra za liter, dizelskega goriva pa 2,077 evra/l. V Italiji cene dnevno prilagajo (poglejte aktivni povezavi – Vir: AMZS). Medem, ko na Madžarskem še vedno vztrajajo pri regulirani ceni za domače kupce, tujci pa morajo tam plačevati gorivo po prilagojeni ceni, in sicer za 96-oktanski bencin 690,000 HUF (1,86 EUR) in za dizelsko gorivo 840,000 HUF (2,26 EUR)Kako se gibljejo cene naftnih derivatov drugje po Evropi in Balkani pa si lahko ogledate na tej povezavi – Vir; AMZ Slovenija./LN/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s