Od 1. novembra nižja cena toplote za naročnike Energetike Ljubljana; A pozor! To zavezo dajejo le za november in december

Ljubljana, 2. november 2022 – Energetika Ljubljana obvešča svoje naročnike, da lahko uporabniki daljinskega ogrevanja, ki ga zagotavljajo s 1. novembrom, pričakujejo znižanje variabilne cene toplote, in sicer za  dobrih 13 odstotkov. Po novem cena toplote v Ljubljani znaša 79 evrov na megavatno uro, kar je za 12 evrov manj od do sedaj veljavne cene (91,4 EUR/MWh). Kot sporočajo, je ključen razlog, da so lahko v Energetiki Ljubljana znižali ceno toplote, da so nižji pričakovani stroški goriv do konca letošnjega leta. Zaradi ugodnih vremenskih pogojev je možna ugodnejša struktura porabe goriv – več proizvodnje iz premoga ter poraba cenejšega ELKO namesto plina, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Za koliko se bodo znižali stroški ogrevanja?

Skupni mesečni strošek ogrevanja za mesec november 2022 bo v primerjavi nove cene toplote (79,1 EUR/MWh) s prej veljavno ceno (91,4 EUR/MWh) in ob upoštevanju vseh dajatev in DDV:

  • za povprečno stanovanje v velikosti 70 m nižji za okvirno 11 evrov in bo znašal okvirno 84 evrov,
  • za povprečno hišo v velikosti 200 m2 pa nižji za okvirno 37 evrov in bo znašal okvirno 295 evrov.

Skupni letni strošek ogrevanja za leto 2022 pa bo v primerjavi nove cene s prej veljavno ceno ter ob upoštevanju vseh dajatev in DDV:

  • za povprečno stanovanje v velikosti 70 m2 nižji za okvirno 24 evrov in bo znašal okvirno 834 evrov,
  • za povprečno hišo v velikosti 200 m2 pa bo višji za okvirno 86 evrov in bo znašal okvirno 2.718 evrov.

*Opomba: Pri izračunu letnega stroška je ob variabilni ceni toplote od januarja do avgusta 2022 upoštevan 22-odstotni DDV, od septembra do decembra 2022 pa 9,5 odsotni DDV. 

Primerjava skupnih stroškov daljinskega ogrevanja v Sloveniji

Iz spodnjega prikaza je razvidna aktualna primerjava skupnih stroškov daljinskega ogrevanja v Sloveniji, iz katerega je posebej razvidna tudi pozicija daljinskega ogrevanja v Ljubljani, ki izkazuje, da je daljinsko ogrevanje v Ljubljani med cenovno ugodnejšimi:

  • Opomba: Za izračun letnega stroška ogrevanja (z dajatvami in brez DDV) je upoštevano povprečno stanovanje v bloku (70 m2) in hiša (200 m2). Upoštevani so povprečni meteorološki pogoji. Stavba je energijskega razreda D (80 kWh/m2), upošteva se ogrevanje in centralna priprava tople sanitarne vode. Gre za »tipično stanovanje oz. hišo« – v praksi se lahko ti med seboj razlikujejo (glede na energetsko učinkovitost stavbe, potrošniške navade …).

Ali lahko pričakujemo še kakšne spremembe v tem letu?

Kot so še sporočili iz Energetike Ljubljana, se predvidoma do konca tega leta spremembe cene toplote v Ljubljani ne načrtujejo. Ključni energenti za proizvodnjo toplote v sistemu daljinskega ogrevanja Ljubljane so premog, lesna biomasa, plin in/ali ELKO (ki lahko nadomešča plin).

In še naš dodatek k dani obljubi Energetike Ljubljana – Prav je, da si zapomnite obljubo mestne energetike, ki vam tik pred lokalnimi volitvami, se razume tudi županskimi, obljublja – pravijo, da vam bo zagotovila za mesca november in december – nižje račune za energijo.

Zato velja dobro prebrati obljubo zapisano obljubo zapisano v zadnjem odstavku, ki pravo, da to velja le za meseca november in december.

Po teh dveh mesecih bo ustoličena lokalna oblast. In? Zastavlja se namreč vprašanje, ali ta, po volitvah, Energetiki Ljubljana ne bo naročila, da z izgubo ne sme poslovati. Če se bo to zgodilo, pa bodo naročniki energije opazili na računih za energijo od meseca decembra dalje. Upajte, da se motimo, da ti ne bodo višji./Objavi pripravil: J. Temlin/Foto: arhiv @Ljubljanske novice/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s