Pred drugim krogom predsedniških volitev in tremi referendumi

Ljubljana, 2. novembra 2022 – Pred drugim krogom predsedniških volitev, v katerem se bosta 13. novembra pomerila Anže Logar in Nataša Pirc Musar, se je še danes možno prijaviti za glasovanje po pošti iz Slovenije. Na tak način lahko glasujejo invalidi ter volivci v domovih starejših, bolnicah, izolaciji ali zaporu. To morajo sporočiti okrajni volilni komisiji.

Glasovnicam, oddanih v prvem krogu, bodo danes, 2. novembra, prišteli še izide glasovanja po pošti iz tujine in na diplomatsko-konzularnih predstavništvih.

Dobro je vedeti – Ponovno glasovanje na volitvah predsednika republike bo v nedeljo, 13. 11. 2022. Vloga je namenjena volivcem, da izpolnite in oddate vlogo brez uporabe e-identitete in tako obvestite pristojno volilno komisijo o izbranem posebnem načinu uresničevanja volilne pravice. Vlogo lahko volivci oddate elektronsko ali po pošti.

ReferendUMi – V nedeljo, 27. novembra 2022, Pa bo potekalo glasovanje o treh zakonodajnih referendumih, in sicer o noveli Zakona o vladi (ZVRS-J), noveli Zakona o dolgotrajni oskrbi (ZDOsk-A) in noveli Zakona o Radioteleviziji Slovenija (ZRTVS-1B).
Za referendum o noveli zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) je prispelo 27 prijav organizatorjev referendumske kampanje, za referendum o zakonu o dolgotrajni oskrbi 12, za referendum o zakonu o vladi pa se je prijavilo 10 organizatorjev.

Volivke in volivci se bodo na referendumih odločali, ali so za uveljavitev omenjenih treh zakonov ali proti. O vsakem izmed treh referendumov volivec glasuje posamezno.

Volilni upravičenci s stalnim prebivališčem v tujini volilnega gradiva za glasovanje na referendumih ne prejmejo po uradni dolžnosti. Če želijo svoj glas oddati po pošti iz tujine, morajo to najpozneje do 11. novembra sporočiti Državni volilni komisiji ali oddati vlogo na eUpravi. Izseljenci sicer lahko brez vsakršne prijave glasujejo na diplomatsko-konzularnem predstavništvu.

Volivke in volivci s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki bodo na dan glasovanja o referendumih začasno v tujini in bi želeli svoj glas oddati bodisi po pošti iz tujine bodisi na enem izmed diplomatsko-konzularnih predstavništev, lahko najpozneje 15 dni pred dnem glasovanja oz. do 11. novembra to sporočijo Državni volilni komisiji oz. oddajo vlogo preko eUprave – AKTIVNA POVEZAVA.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s