Danes začetek predčasnega glasovanja drugega kroga predsedniških volitev

Ljubljana, 8. november 2022 – Po Sloveniji od danes, 8. novembra, in vse tja do četrtka, 10. novembra, med 7. in 19. uro, volivke in volivci lahko oddajo svoj glas za izbiro predsedniku oz. predsednice države na predčasnem glasovanju.   

Kot je znano se v drugem krogu merita Anže Logar (doktor upravnih znanosti, Poslanec državnega zbora – Predlagatelj: dr. Romana Jordan – skupina volivcev) zmagovalec prvega kroga in Natašo Pirc Musar (doktorica pravnih znanosti, Odvetnica – Predlagatelj: Biserka Marolt Meden – skupina volivcev), ki je v prvem krogu zasedla drugo mesto.

V takšnem vrstnem redu bosta kandidata tudi navedena na glasovnicah v drugem krogu volitev predsednika republike, torej pod številko 1 Logar in pod številko 2 Pirc Musarjeva.

Volivci glasujejo tako, da obkrožijo številko pred imenom kandidata, za katerega glasujejo, so pred začetkom predčasnega glasovanja pojasnili na Državni volilni komisiji.

Velja vedeti, da bodo na predčasnih volitvah glasovnice imele (morajo imeti!) dva žiga, poleg žiga Državne volilne komisije spodaj na sredini tudi žig okrajne volilne komisije v levem spodnjem kotu.

Drugi krog glasovanja na volitvah predsednika oz. predsednice republike pa bo po rednem postopku v nedeljo, 13. novembra 2022. No, velja dodati, da se bo volilo tudi na t. i. omnia voliščih, ki so namenjena tistim volivkam in volivcem, ki so se prijavili, da bodo glasovali izven kraja svojega stalnega bivališča. Volivke in volivci morajo imeti pred oddajo svojega glasu s seboj veljavni osebni dokument (osebno izkaznico ali potni list)./J.T./Fotografije: @LJNovice/

Leave a Reply