Gospodarsko razpoloženje v Sloveniji se je obrnilo navzgor

Ljubljana, 25. november 2022 – Kot kaže statistična analiza SURS, se je razpoloženje v gospodarstvu v Slovenji po trendu upadanja, ki je trajal od začetka leta, novembra le nekoliko izboljšalo.

Na mesečni ravni višje …

Vrednost kazalnika gospodarske klime je dosegla −1,8 odstotne točke in je bila za 3,5 odstotne točke višja kot mesec prej (−5,3 odstotne točke).

K zvišanju so prispevali vsi posamezni kazalniki zaupanja: v storitvenih dejavnostih (za 1,5 odstotne točke), v predelovalnih dejavnostih (za 1,4 odstotne točke), med potrošniki (za 0,3 odstotne točke), v trgovini na drobno (za 0,2 odstotne točke) in v gradbeništvu (za 0,2 odstotne točke).

… na letni ravni pa nižje

V primerjavi s prejšnjim novembrom je bila vrednost kazalnika gospodarske klime nižja za 4,8 odstotne točke.

Znižanje vrednosti tega kazalnika na letni ravni je bilo posledica negativnih vplivov kazalnikov zaupanja v predelovalnih dejavnostih (upad za 4,5 odstotne točke) in med potrošniki (za 2,0 odstotne točke). Pozitivno pa so na spremembo vrednosti vplivali kazalniki zaupanja v storitvenih dejavnostih (dvig za 1,1 odstotne točke), trgovini na drobno (za 0,6 odstotne točke) in gradbeništvu (za 0,1 odstotne točke)./Vir: SURS/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s