Danes, 27. novembra, volivke in volivci odločajo še o treh referendumih

Ljubljana, 27. november 2022 – Po vsej Sloveniji so danes, 27. novembra, ob 7. uri odprli 2999 volišč in poleg tega tudi 88 t. i. volišč omnia, kjer lahko glasujejo volilni upravičenci s stalnim prebivališčem v tujini in vsi tisti, ki na dan glasovanja ne bodo v okraju svojega stalnega prebivališča. 

Volivke in volivci bodo  glasovali o treh zakonodajnih referendumih, in sicer o noveli Zakona o vladi (ZVRS-J), noveli Zakona o dolgotrajni oskrbi (ZDOsk-A) in noveli Zakona o Radioteleviziji Slovenija (ZRTVS-1B).

Ob tem velja vedeti, da se bodo volivke in volivci na referendumih odločali, ali so ZA uveljavitev omenjenih treh zakonov, ki jih je sprejela vlada ali PROTI, katetrih uveljavitev z referendumi želi preprečiti – v tem primeru opozicija (nosilec stranka SDS).

O vsakem izmed treh referendumov volivec glasuje posamezno. Vsak volivec se sam odloči, ali glasuje za vse tri referendume ali samo za enega ali za dva. Na vsakem volišču bo en volilni imenik, pri čemer se bo moral volivec v volilni imenik podpisati za vsak referendum posebej (torej trikrat, če želi glasovati o vseh treh). V skladu s tem, za katerega od referendumov se bo volivec podpisal v volilni imenik, bo nato prejel glasovnico oz. glasovnici/e.

Pobudnik referendumov, stranka SDS, mora za uspeh na glasovanju doseči t. i. zavrnitveni kvorum. Zakoni bodo na referendumu zavrnjeni, če bo proti njim glasovala večina volivcev, ki so veljavno glasovali, pod dodatnim pogojem, da proti glasuje najmanj petina vseh volilnih upravičencev. Glede na zadnje podatke o številu volivcev mora tokrat proti uveljavitvi vsakega izmed zakonov glasovati 338.869 volivcev.

Izidi referendumskega glasovanja sicer še ne bodo dokončni. V ponedeljek jih bodo namreč dopolnjevali še z izidom glasovanja po pošti iz Slovenije, 5. decembra pa z glasovnicami iz tujine.

Na teh povezavah bo mogoče spremljati podatke o volilni udeležbi in o izidih:

Pa še to! Da do konca današnjega, praviloma, do 19. ure, še vedno velja volilni molk, ko je vsakršno nagovarjanje volivcev k takšnemu ali drugačnemu glasovanju prepovedano. Med 7. in 19. uro prijave kršitev volilnega molka na telefonski številki 080 21 13 sprejema dežurna služba inšpektorata za notranje zadeve./LN/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s