Razpoloženje potrošnikov ob koncu leta boljše

Ljubljana, 26. december 2022 – Razpoloženje potrošnikov se je decembra na mesečni ravni izboljšalo, na letni pa poslabšalo. Razpoloženje potrošnikov na mesečni ravni boljše …

Kazalnik zaupanja potrošnikov se je v primerjavi z novembrom izboljšal za 6 odstotnih točk, od dolgoletnega povprečja pa je bil 9 odstotnih točk nižji.

K izboljšanju mnenja potrošnikov na mesečni ravni so prispevale vse štiri komponente kazalnika: pričakovanje glede finančnega stanja v gospodinjstvu je zraslo za 10 odstotnih točk, pričakovanje glede gospodarskih razmer v državi za 6 odstotnih točk, pričakovanje glede večjih nakupov za 4 odstotne točke in trenutno finančno stanje v gospodinjstvu prav tako za 4 odstotne točke.

… na letni ravni pa slabše

V primerjavi z decembrom lani pa je vrednost kazalnika zaupanja potrošnikov za 7 odstotnih točk upadla. Prav tako je bila nižja od povprečja prejšnjega leta, in sicer za 9 odstotnih točk.

Na letni ravni so se poslabšale vse štiri komponente tega kazalnika: trenutno finančno stanje v gospodinjstvu za 10 odstotnih točk, pričakovanje glede finančnega stanja v gospodinjstvu za 7 odstotnih točk, pričakovanje glede gospodarskih razmer v državi za 5 odstotnih točk in pričakovanje glede večjih nakupov za 4 odstotne točke./Vir: SURS/

Leave a Reply