Z novim letom spremembe cen ter novi ponudniki študentske prehrane

Ljubljana, 3. janur 2023 – S 1. januarjem je v sistemu subvencionirane študentske prehrane (SŠP) prišlo do nekaterih sprememb, med drugim tudi se, zaradi dviga maksimalne vrednosti obroka ter višine subvencije, spreminjajo cene obrokov. V sistem je vstopilo nekaj novih ponudnikov, prav tako pa nekateri ponudniki s 1. januarjem več ne nudijo študentske prehrane.Zaradi naraščajočih cen živil in stroškov dela ter ob nespremenjeni vrednosti obroka SŠP je v preteklih letih drastično upadlo število ponudnikov prehrane (2012: 743, 2022: 311). Za občutek; med letoma 2015 in 2022 so se po podatkih SURS hrana in brezalkoholne pijače podražile za 34,48 odstotka. Dvig cen obrokov smo zato na ŠOS pričakovali, ob tem pa želeli ponudnike spodbuditi, da s v sistem vključijo oziroma v njem ostanejo. 

Glede na rast stroškov in vse manjšega števila ponudnikov SŠP, smo se namreč na ŠOS prvič, odkar v Sloveniji obstaja sistem SŠP, strinjali z dvigom maksimalne vrednosti obroka s 7 na 9 EUR. Še pred tem pa smo v ZUPŠ-1 predlagali in dosegli dvig subvencije obroka na 3,5 EUR.

Dvig vrednosti obroka je tako, zato da subvencionirana študentska prehrana sploh obstane, prerazporejen med dvig subvencije in dvig doplačila študentov. Poudarjamo pa, da višino vrednosti obroka v prijavi na razpis določijo ponudniki gostinskih storitev, ki morajo z vrednostjo seveda pokriti stroške priprave obroka.

Po podatkih, s katerimi razpolagamo na ŠOS, se povprečna vrednost obroka s 1. januarjem zvišuje za 1,23 EUR, zaradi hkratnega dviga subvencije pa bodo študenti za posamezni obrok povprečno odšteli 55 centov več.

Ob tem opozarjamo, da se bo, skladno z Zakonom o usklajevanju transferjev posameznikom in gospodinjstvom, s 1. marcem subvencija ponovno dvignila za predvidoma 10 odstotkov, torej za predvidoma 36 centov.

Vabimo vas, da si pogledate osvežen seznam ponudnikov in njihove ponudbe pod zavihkom Imenik lokalov.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s