Premier Golob odločil, da bodo funkcionarji v sodstvu prejeli 600 evrov bruto mesečnega dodatka

Ljubljana, 11. januar 2023 – Slovenija, kot vse kaže prvič v svoji zgodovini dobila predsednika vlada, ki samostojno in suvereno odloča, kar na krajo samem. Tako je predsednik vlade dr. Robert Golob včeraj ob udeležbi na seji Sodnega sveta RS in izredne seje občnega zbora Slovenskega sodniškega društva kar tam odločil, da bodo funkcionarji v sodstvu prejeli 600 evrov bruto mesečnega dodatka.

Na seji Sodnega sveta RS je tekel pogovor o plačnem položaju sodnikov oz. plačnih nesorazmerjih. Kot je po seji povedal premier, bo vlada v tem letu pripravila reforme na različnih področij in pravosodni sistem je eden izmed njih.

Ob tem je poudaril, da moramo začeti pri avtonomiji – tako pri imenovanjih sodnikov kot tudi njihovi materialni neodvisnosti. “S Sodnim svetom delimo enake poglede na to, kako naj to novo stanje v naši družbi tudi dosežemo”, je povedal dr. Golob.

Po seji Sodniškega sveta se je premier dr. Robert Golob udeležil tudi izredne seje občnega zbora Slovenskega sodniškega društva, kjer je napovedal reformo enotnega plačnega sistema, ki bo imela poudarek tudi na specifiki sodstva. Ob tem je povedal: “Da pokažemo našo resnost, smo se odločili, da bomo s 1. januarjem sprejeli dodatek k vašim plačam, ki ga bodo prejeli funkcionarji v pravosodnem sistemu, vključno s tožilci.”

Po besedah predsednika vlade bo nominalna vrednost mesečnega dodatka 600 evrov bruto. “S tem želimo postaviti izhodišče za to reformo,” je izpostavil predsednik vlade. Dodatek bo namreč z reformo plačnega sistema postal stalen.

No, vidi tako odloča predsednik vlade, ki se zaveda svoje moči odločanja. A je to vse skladno s trenutno veljavnimi zakonskimi postopki pa je drugo vprašanje. Bo že, če na takšen pristop nimajo ni proti predstavniki tretje veje oblasti, ki skrbijo, da je vse zakonito./LN/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s