Minimalna plača v Sloveniji bo po novem 878 evrov neto

Ljubljana, 12.  januar 2023 – Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je sporočil nov znesek minimalne plače, ki bo višja za 100 evrov in bo po novem 878 evrov neto. Gre za enega večjih dvigov minimalne plače v zadnjem obdobju.

V bruto znesku bo minimalna plača po novem znašala 1203,36 evra, kar v primerjavi z lansko, ki je znašala 1074,43 evra bruto, predstavlja 12-odstotni dvig, so dodatno sporočili z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Stroški delodajalcev se bodo zaradi povišanja (bruto) minimalne plače povečali za 8,46 odstotka zaradi učinka najnižje osnove za plačilo prispevkov za socialna zavarovanja (1181,75 evra), ki je bila lani višja od minimalne plače.

Novemu znesku minimalne plače bo sledila ustrezna zakonsko določena prilagoditev najnižje bruto urne postavke začasnega in občasnega dela dijakov in študentov ter upokojencev. Znesek najnižje bruto urne postavke začasnega in občasnega dela dijakov in študentov ter upokojencev se bo tako predvidoma zvišal z dosedanjih 6,17 evra na 6,92 evra, še navaja ministrstvo.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je, potem ko je prejelo decembrske podatke o letni inflaciji, sprejelo sklep o minimalni plači. “Minimalna plača se dviguje za 100 evrov neto. Če je bila lani minimalna plača 778 evrov neto, se zdaj zvišuje na 878 evrov neto,” je dejal minister Luka Mesec.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s