Potrošniki leto začeli slabo razpoloženi

Ljubljana, 21. januar 2023 – Vrednost kazalnika zaupanja se je po treh mesecih rasti ob koncu prejšnjega leta tokrat znižala. Upad smo zaznali tudi na letni ravni.

Razpoloženje potrošnikov slabše kot prejšnji mesec

Kazalnik zaupanja potrošnikov se je v primerjavi z decembrom poslabšal za 4 odstotne točke in bil 13 odstotnih točk nižji od dolgoletnega povprečja.[JT1] 

Na mesečni ravni so se poslabšale vse štiri komponente tega kazalnika: trenutno finančno stanje v gospodinjstvu za 6 odstotnih točk, preostali kazalniki (pričakovanja glede finančnega stanja v gospodinjstvu, glede gospodarskih razmer v državi in glede večjih nakupov) pa vsak za 3 odstotne točke.

Na letni ravni prav tako upadlo

V primerjavi s prejšnjim januarjem se je vrednost kazalnika zaupanja potrošnikov znižala za 11 odstotnih točk.

Tudi na letni ravni so se poslabšale vse štiri komponente tega kazalnika: trenutno finančno stanje v gospodinjstvu za 13 odstotnih točk, pričakovanje glede gospodarskih razmer v državi prav tako za 13 odstotnih točk, pričakovanje glede večjih nakupov za 11 odstotnih točk in pričakovanje glede finančnega stanja v gospodinjstvu za 6 odstotnih točk.

Višja pričakovanja glede izboljšav v stanovanju

Pričakovanja potrošnikov glede obnove stanovanja so se v primerjavi z oktobrom 2022 izboljšala za 4 odstotne točke. Izboljšala so se še pričakovanja glede nakupa avtomobila (za 1 odstotno točko), pričakovanja glede nakupa ali gradnje stanovanj pa so se poslabšala (za 1 odstotno točko)./Vir: SURS


 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s