V letu 2022 je 24 % slovenskih gospodinjstev mesec preživelo lahko oz. zelo lahko

Ljubljana, 10. februar 2023 – V letu 2022 je 24 % slovenskih gospodinjstev mesec preživelo lahko oz. zelo lahko, kar je 4 odstotne točke manj, kot leto prej kaže statistična analiza SURS. Ob pijači ali kosilu/večerji pa se je vsaj enkrat na mesec družilo 87 % ali za 19 odstotnih točk več oseb kot v letu 2021.

Manj gospodinjstev s primerno ogrevanim stanovanjem, več pa s stanovanjem v dobrem stanju

Da je bilo njihovo stanovanje lani v dobrem stanju – kar pomeni, da niso zaznali težav niti zaradi puščajoče strehe, vlažnih sten ali vlažnih temeljev niti zaradi trhlih okenskih okvirjev ali tal –, je navedlo 82 % gospodinjstev. V letu pred tem je bilo takih nekoliko manj (80 %). Za dve odstotni točki manj gospodinjstev, tj. 96 %, pa si je lahko privoščilo primerno ogrevano stanovanje.

Finančni položaj gospodinjstev slabši

Pomemben vidik kakovosti bivanja je tudi to, kako ljudje subjektivno dojemajo svoj finančni položaj. Delež gospodinjstev, ki so ocenila, da so s svojimi dohodki mesec preživela lahko oz. zelo lahko, se je v primerjavi z letom 2021 zmanjšal za 4 odstotne točke, na 24 %. Delež gospodinjstev, ki so s svojimi dohodki težko oz. zelo težko preživela mesec, pa se je povečal za dve odstotni točki, na 16 %. Z manjšimi težavami je mesec preživelo 30 % gospodinjstev, 31 % pa dokaj lahko./Vir: SURS/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s