Na Ptuju se to soboto začenja 63. Kurentovanje

Ptuj, 10. februar 2023 – Organizatorji 63. Kurentovanja sporočajo, da se bo soboto, 11. februarja, ob 11. uri na Ptuju s predajo oblasti županje Nuške Gajšek karnevalskemu princu Hinku Šoštariču, vitezu Hinku Sodinskemu, plemenitemu Gallu, tudi uradno začenja 63. Kurentovanje.

Ptuj bo tako v naslednjih desetih dneh, do pepelnične srede – ta se letos začne v sredo, 22. februarja 2023, in se praznuje 40 dni pred veliko nočjo – brez nedelj), ponovno osrednje pustno mesto v Sloveniji.

Predaji oblasti bo sledila etnografska povorka, kjer bodo svoje obredje prikazali avtohtoni pustni liki s ptujskega območja, iz Slovenije in tujine.

Kot sporočajo organizatorji naj bi se letos etnografske povorke udeležilo kar 1800 nastopajočih iz petih držav: Avstrije, Hrvaške, Makedonije, Italije in Slovenije. Predstavilo se bo 73 skupin iz najrazličnejših društev, varuhov etnografske dediščine.

Kar je dobro vedeti:

Trasa etnografske povorke: Muzejski trg, Prešernova ulica, Slovenski trg, Slomškova ulica, Miklošičeva ulica, Mestni trg, Krempljava ulica, Minoritski trg, Dravska ulica, Karnevalska dvorana. Zemljevid najdete tukaj.

Po povorki sledi zabava z glasbeno skupino Recesija na Mestnem trgu, med 15. in 17. uro pa Pustna ringarajanja za otroke na mestni tržnici.

V sklopu Ex tempore Ptuj karneval 2023 se bo med 9. in 16. uro odvijala likovna kolonija, na kateri bodo umetniki na platno ujeli karnevalski utrip najstarejšega slovenskega mesta.

Že od danes, 10. februarja, pa bo na Novem trgu na Ptuju potekala tudi tradicionalna dobrodelna »Obarjada«.

Gre za dobrodelno kulinarično tekmovanje, na katerem se zbrane tekmovalne skupine pomerijo v kuhanju obare, ki jo bodo razdelile med obiskovalce.

Organizator te tradicionalne karnevalsko-kulinarične prireditve je Lions klub Ptuj. Gre za družabno in dobrodelno akcijo, v kateri se skupine lokalnih gospodarstvenikov, politikov in ostalih Ptujčanov med seboj pomerijo v kuhanju najboljše obare, izkupiček zbranih donacij pa gre v dobrodelne namene.

Kurentovanja si ni moč predstavljati brez pustnih in tradicionalnih jedi, saj je pustni čas pravi praznik kulinaričnih pregreh. Krofi, flancati, miške, kurentova juha, kurentov krožnik …

Na pustne dobrote vabijo tako lokalni gostinski ponudniki kot tudi ponudniki v hiškah na Mestnem trgu in mestni tržnici ter ob trasah povork./LN/Foto: press 63. Kurentovanje/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s