Prvič po dolgem času upad števila prostih delovnih mest; število zasedenih delovnih mest pa se povečalo za skoraj 6.500

Ljubljana, 14. februar 2023 – Po letu in pol stalne rasti števila in stopnje prostih delovnih mest sta se ti vrednosti prvič znižali v 3. četrtletju prejšnjega leta, v zadnjem četrtletju pa se je upad nadaljeval. Število zasedenih delovnih mest se je po drugi strani povečalo in je preseglo 807.000.

Prostih delovnih mest drugič zapored manj

V 4. četrtletju 2022 je bilo skupno razpisanih nekaj več kot 23.000 prostih delovnih mest, kar je za 5,5 % manj kot četrtletje prej. To je bilo drugo zaporedno zmanjšanje, potem ko je bila v predhodnem letu in pol zaznana konstantna rast. Povpraševanje je na ravni države sicer ostalo veliko, saj so delodajalci v opazovanem četrtletju objavili za okoli 6.400 prostih delovnih mest več kot pred epidemijo covida-19, tj. v zadnjem četrtletju leta 2019.

Medletna primerjava podatkov, torej 4. četrtletja 2022 z istim četrtletjem v 2021, pa na skupni ravni vseh dejavnosti izkazuje podobno povpraševanje po novi delovni sili oziroma za 1,4 % prostih delovnih mest več. Medletna rast je bila z 850 prostimi delovnimi mesti več najizrazitejša v gostinstvu, po drugi strani pa je bil največji upad zaznan v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih, v katerih se je število prostih delovnih mest zmanjšalo za približno 900.

Zasedenih delovnih mest znova več

V primerjavi s prejšnjim četrtletjem se je skupno število zasedenih delovnih mest povečalo za skoraj 6.500 več. Rast je bila najizrazitejša v predelovalnih dejavnostih (za 1.700 več) in gradbeništvu (za približno 970 več).

V primerjavi z istim četrtletjem leto prej pa je bilo zasedenih delovnih mest skupno za skoraj 15.000 več. To število konstantno raste od 2. četrtletja 2014; izjema je bilo 2. četrtletje 2020, ko je izbruhnila epidemija covida-19.

Stopnja prostih delovnih mest padla pod 3 %

V 1. četrtletju 2022 je stopnja prostih delovnih mest prvič dosegla 3-odstotno raven in se je obdržala nad to mejo večino leta, v opazovanem četrtletju pa se je znova spustila pod njo. Znašala je 2,8 %, za 0,2 odstotne točke manj kot četrtletje prej. V primerjavi z istim obdobjem leto prej je bila prav tako nižja, in sicer za 0,1 odstotne točke.

Pregled podatkov za daljšo časovno vrsto (od leta 2015 dalje) in izbrane dejavnosti pokaže, da se je stopnja prostih delovnih mest v predelovalnih dejavnostih gibala podobno kot povprečje vseh dejavnosti na ravni države, medtem ko je bila v gradbeništvu in gostinstvu bistveno višja od tega povprečja. Ob koncu leta 2019 je bil v vseh prikazanih dejavnostih že opazen trend upadanja. V predelovalnih dejavnostih se je trend obrnil navzgor po 2. četrtletju 2020, na vseh preostalih področjih dejavnosti pa je po vmesni rasti sledil še en upad stopnje prostih delovnih mest. Gostinstvo je med epidemijo covida-19 doživelo največji upad, vendar je omenjena stopnja nato strmo naraščala in je od 2. četrtletja lani celo višja kot v gradbeništvu./Vir: SURS

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s