Več potniških vozil, potnikov in potniških kilometrov

Ljubljana, 16. februar 2023 – V Slovenji je bilo več potnikov prepeljanih z vsemi prevoznimi sredstvi kaže statistična naliza SURS. Tudi na letališču in v pristaniščih smo v Sloveniji našteli več potnikov. Prav tako je bilo v avtobusnem in železniškem prevozu opravljenih več potniških kilometrov. Cestne mejne prehode je prevozilo več potniških vozil.

Več potnikov v javnem linijskem prevozu

Avtobusi v mestnem javnem linijskem prevozu so prepeljali skoraj 3,8 milijona potnikov oz. za 27 % več kot v prejšnjem decembru, avtobusi v medkrajevnem in mednarodnem javnem linijskem prevozu pa okoli 2,2 milijona potnikov oz. za 21 % več. Skupno je bilo z avtobusi v medkrajevnem in mednarodnem javnem linijskem prevozu opravljenih 40,3 milijona potniških kilometrov oz. v isti časovni primerjavi za 17 % več.

Približno enako število prvič registriranih novih osebnih avtomobilov

V Sloveniji je bilo decembra 2022 prvič registriranih okoli 6.800 cestnih motornih vozil ali za 4 % več kot leto prej. Izmed teh je bilo prvič registriranih skoraj 5.300 osebnih avtomobilov oz. za 8 % več. Od tega jih je bilo novih 2.500, kar je bilo na letni ravni približno enako.

Na cestnih mejnih prehodih več potniških vozil, a manj tovornih

Čez cestne mejne prehode je v Slovenijo vstopilo ali izstopilo iz nje 4,5 milijona potniških vozil, kar je bilo za 22 % več kot v prejšnjem decembru. Tovornih vozil je bilo 1 milijon oz. za 10 % manj.

 V železniškem prevozu več potnikov in potniških kilometrov

Vlaki so prepeljali 1,2 milijona potnikov oz. za 19 % več. Pri tem so opravili skoraj 60 milijonov potniških kilometrov, kar je bilo v primerjavi s prejšnjim decembrom za 22 % več.

Na letališču za okoli tretjino več potnikov

Z Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana je odpotovalo ali na to letališče pripotovalo približno 60.500 potnikov. To je bilo za 34 % več kot decembra leto prej. Pretovorjenih je bilo skoraj 1.100 ton blaga oz. za 3 % manj.

V slovenskih pristaniščih več ladij, potnikov in pretovorjenega blaga

V slovenska pristanišča je priplulo ali iz njih odplulo 273 ladij, kar je bilo za 5 % več. Našteli so 18 potnikov, kar je bilo 10 potnikov več kot decembra 2021. V koprskem pristanišču so pretovorili 1,8 milijona ton blaga, kar je bilo za 14 % več./Vir: SURS/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s