Vlada na predlog MK uveljavlja večje pravice do plačila prispevkov za socialno varnost samozaposlenim v kulturi

Ljubljana, 24. februar 2023 – Kot je zapisano na spletni strani vlade, se s spremembo Uredbe o samozaposlenih v kulturi na osnovi predloga Ministrstva za kulturo (MK)  zdaj z znižanimi merili obsega dela omogoča tudi tistim samozaposlenim v kulturi, ki izkazujejo izjemnost, a so zaradi epidemije bili primorani zamejiti svoj obseg dela, da dosegajo vstopni prag za pridobivanje ali uveljavljanje pravice do plačila prispevkov za socialno varnost.

Tako naj bi tudi za samozaposlene v kulturi odpravilo dolgoročne negativne posledice epidemije covida-19.

Druga ključna sprememba, ki jo prinaša nova uredba, je višina dohodkovnega cenzusa za samozaposlene v kulturi. Doslej je bila kot osnova za določitev cenzusa veljavna bruto plača iz 35. plačnega razreda (1.746,13 evra).

V skladu s povišano stopnjo inflacije in naraščajočimi življenjskimi stroški v zadnjih 10 mesecih ter povišanjem plač v javnem sektorju je po novem cenzus določen glede na 36. plačni razred (1.815,99 evra).

Po omenjenem predlogu MK in zdaj že sprejeto na vlado, se s spremembo plačnega razreda upravičuje tudi dejstvo, da je bil plačni razred že v izhodišču, ob uveljavitvi Uredbe, glede na zahtevano izobrazbo določen prenizko./LN/GOV.SI/

Leave a Reply