Velika noč….

Slovenija, 6. april 2023 – Kristjani veliki četrtek, to je današnji dan, praznujejo pred veliko nočjo. Veliki četrtek skupaj z velikim petkom in veliko soboto sestavlja Velikonočno tridnevje. Na veliki četrtek se pri dopoldanskih posvetih opravijo t. i.  obredna olja: krstno olje, bolniško olje in sveto krizmo. Ta olja se pozneje med letom uporabljajo pri podeljevanju zakramentov krsta, birme, bolniškega maziljenja in duhovniškega posvečenja.

Glavno vsebino praznika izraža večerna maša, ki je spomin na Jezusovo zadnjo večerjo. Ob ustreznem evangeljskem odlomku se kristjani spominjajo, da je Jezus v četrtek, preden je bil izdan, večerjal s svojimi učenci. Pri tej večerji je ustanovil zakrament evharistije in duhovniškega posvečenja, ter učence pozval, naj se ljubijo med seboj. V mašo je lahko vključen tudi obred umivanja nog v spomin na čas zadnje večerje, ko je Jezus umival noge apostolom s čimer je simbolično prikazal, da je služabnik ljudem.

Velika noč (Vuzem) je najpomembnejši krščanski praznik. Kristjani na ta dan praznujejo Jezusovo vstajenje od mrtvih – na veliki petek so Jezusa Kristusa križali, tretji dan po tem, na nedeljo, pa je vstal od mrtvih./LN/Viri/

No, tako je tam, kjer dajo nekaj na tradicijo, pa če tudi niso izjemno verni. Manj – nič izven cerkva – pa se to ne upošteva v poganski Ljubljani, ki postaja vse bolj pogansko mesto. Tako je pač, ko se tam, kjer se neguje tradicijo preteklih, pa tudi, če je ta, brez poudarjanja verskega prizvoka, izločena iz tradicije naroda kot verska obveza. Ne gre za malikovanja poganstva, ampak le tradicije, ki jo upoštevajo urejeni narodi.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s