Padanje v nezaupanje in ocena vlade Roberta Goloba se še kar nadaljuje

Ljubljana, 9. april 2023 – Kot kaže raziskava družbe Valicon #Novanormalnost, 17.-21. marec 2023, n=504, stopna zaupanja v delo vlade Roberta Goloba upada že od konca preteklega leta, v začetku leta 2023 je prvič občutneje padla v negativno območje, kar pomeni, da je tistih, ki vladi bolj ne zaupajo, več kot tistih, ki vladi bolj zaupajo.

V zadnji meritvi te raziskave med 18. in 20. marcem letos je bila tako izmerjena stopnja zaupanja najnižja doslej, to je -18, kar je za 40 točk manj od najvišje izmerjene stopnje zaupanja junija lani, ko je znašala + 22. ZA

Le dober teden dni kasneje so pri Valiconu, kot sporočajo, v raziskavi Ogledalo Slovenije, (katere rezultati bodo objavljeni v prihodnjih dnevih) zabeležili še slabšo stopnjo zaupanja v vlado kot institucijo in sicer -37.

Razliko lahko deloma pripisujejo kontekstu raziskave, saj se v prvem primeru vprašanje nanaša konkretno na zaupanje v vlado »pri sprejemanju odločitev, odzivanju na krizne situacije in vodenju države na sploh«, ne glede na to, ali to vlado politično podpirajo ali ne, v drugem pa na splošno zaupanje v vlado kot eno od skoraj 30 opazovanih institucij, deloma pa tudi dogodkom v dnevih med obema meritvama (izjave predsednika vlade o reformah in komuniciranju delov vlade v zvezi s tem).

Vlado Roberta Goloba kot bolj uspešno od vlade Janeza Janše ocenjuje 39% vprašanih, kot manj uspešno pa 35%. Razmerje je najslabše do sedaj, najboljše je bilo avgusta lani (53% bolj uspešno, 22% manj uspešno). Delež tistih, ki menijo, da sta (bili) vladi približno enako uspešni, se skozi čas ne spreminja bistveno in se giblje okoli ene petine vprašanih. Pada tudi povprečna ocena dela vlade po posameznih področjih, še najbolj na področju komuniciranja s prebivalci (iz 3,1 avgusta lani na 2,4 marca letos), nespremenjena pa je ocena na področju ukrepanja v zvezi s širjenjem koronavirusa SARS-Cov-2 (3,0), ki je tudi najbolje ocenjeno področje, kar pa ne preseneča, saj je virus tako rekoč izginil iz medijev.

Najnižjo oceno je vlada zabeležila na področju ukrepanj v zvezi z draginjo (2,3), avgusta lani je bila ocena višja za pol ocene./ »Vir: Raziskava #Novanormalnost, 17.-21. marec 2023, n=504; Valicon.«

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s