Razpoloženje potrošnikov je v Sloveniji nekoliko slabše

Slovenija, 24. avgust 2023 – Kazalnik zaupanja potrošnikov se je avgusta na mesečni ravni poslabšal za 1 odstotno točko. Razpoloženje potrošnikov na mesečni ravni navzdol

Vrednost kazalnika zaupanja potrošnikov je bila za 1 odstotno točko nižja kot v juliju in za 12 odstotnih točk nižja od dolgoletnega povprečja.

Upad so povzročila bolj pesimistična pričakovanja potrošnikov glede gospodarskih razmer v državi (za 3 odstotne točke) in finančnega stanja v gospodinjstvu (za 2 odstotni točki). Nekoliko bolj optimistična so bila njihova pričakovanja glede večjih nakupov (za 1 odstotno točko). Kazalnik trenutno finančno stanje v gospodinjstvu je ohranil vrednost iz prejšnjega meseca.

Izboljšanje na letni ravni

V primerjavi s prejšnjim avgustom se je vrednost kazalnika zaupanja potrošnikov za 5 odstotnih točk zvišala, od povprečja prejšnjega leta pa je bila za 1 odstotno točko nižja.

Na letno rast kazalnika zaupanja so vplivala bolj optimistična pričakovanja potrošnikov glede finančnega stanja v gospodinjstvu (za 9 odstotnih točk), gospodarskih razmer v državi (za 5 odstotnih točk) in večjih nakupov (prav tako za 5 odstotnih točk). Kazalnik mnenja o trenutnem finančnem stanju v gospodinjstvu je ohranil vrednost iz lanskega avgusta./LN/Vir: SURS

Leave a Reply