Tradicionalni slovenski zajtrk bo letos postrežen otrokom in učencem ta petek

Slovenija, 14. november 2023 – Tradicionalni slovenski zajtrk sestavljajo kruh, maslo, med, mleko in jabolko (ali drugo sveže oz. suho sadje brez dodanega sladkorja).  Osrednji dogodek dneva slovenske hrane zaznamujemo tretji petek v novembru, letos bo to 17. novembra. Njegov glavni cilj je podpreti slovenske pridelovalce hrane ter spodbuditi samooskrbo s kakovostno hrano iz lokalnega okolja.

In kaj lahko o tem povedo statistični podatki?

Kruh – Po zadnjih podatkih prebivalec Slovenije doma porabi skoraj 27 kg kruha in drugih pekovskih izdelkov na leto. Za kilogram (belega, polbelega ali črnega) kruha smo lani v povprečju plačali 2,87 EUR, septembra letos pa je bil kilogram kruha za 9,5 % dražji kot pred letom dni. V prejšnjem letu je bilo na prebivalca Slovenije za prehrano na voljo v povprečju 116 kg žit, stopnja samooskrbe pri tej kulturni rastlini je znašala 72 %.

Maslo – Za kilogram masla smo lani odšteli v povprečju 10,05 EUR. Septembra letos je bil ta mlečni izdelek za 3,9 % cenejši kot pred enim letom. Lani smo v Sloveniji pridelali 2.475 ton masla in mlečnih namazov; izvozili smo jih 307 ton, uvozili pa 2.741 ton.

Med – Na prebivalca Slovenije je bilo lani za prehrano na voljo v povprečju 1 kg medu. Povprečna cena litra cvetličnega medu je znašala 9,25 EUR. Izdelki iz skupine džemi, marmelade in med so bili septembra letos v primerjavi z istim mesecem lani dražji za 14,5 %.

Mleko – Cena za liter trajnega polnomastnega mleka je lani v povprečju znašala 1,00 EUR. Septembra letos je bil liter svežega polnomastnega mleka za 7,5 % dražji kot pred letom dni. Prebivalec Slovenije po zadnjih podatkih doma porabi 43 l mleka. Lani smo v Sloveniji pridelali skoraj 150.000 ton konzumnega mleka. Izvozili smo 293.629 ton vsega mleka, uvozili pa smo ga sedemkrat manj, 40.285 ton.

Jabolka – Kilogram jabolk je lani v povprečju stal 1,51 EUR. V Sloveniji smo jih v intenzivnih sadovnjakih pridelali 48.838 ton, v ekstenzivnih sadovnjakih pa 16.921 ton. Če bi to količino razdelili med vse prebivalce Slovenije, bi na vsakega prišlo 31 kg v Sloveniji pridelanih jabolk. Stopnja samooskrbe pri sadju je obsegala 29 %. Na prebivalca je bilo za prehrano na voljo v povprečju 134 kg sadja.

Šole in šolarji – Kje in komu bodo postregli s tradicionalnim slovenskim zajtrkom? Projekt od leta 2011 izvajajo v vrtcih, šolah in še nekaterih drugih javnih zavodih. V prejšnjem šolskem letu je 992 vrtcev v Sloveniji obiskovalo 86.177 predšolskih otrok, v 819 osnovnih šol (s podružnicami) pa je bilo vpisanih 197.062 učencev./LN/Vir:SURS/

Leave a Reply