Robert Medle Podjetnik leta 2023, Anton Cigan in Peter Tibaut pa Obrtnika leta 2023

Brdo pri Kranju, 30. november 2023 – Na nocojšnji slovesnosti, ki je potekala na Brdu pri Kranju je Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) podelila prestižni priznanji Obrtnik leta in Podjetnik leta 2023.

Priznanje Obrtnik leta 2023 sta prejela Anton Cigan in Peter Tibaut iz Črenšovcev, Robert Medle iz Novega mesta pa si je prislužil naziv Podjetnik leta 2023. Priznanje Najstarejši obrtnik leta 2023 je prejel 80-letni gostinec Franko Bergnach iz Spodnje Idrije. Na slovesnosti so podelili tudi mojstrske diplome 126 mojstricam in mojstrom.

V svojem uvodnem nagovoru je predsednik OZS Blaž Cvar med drugim izpostavil številne nove obremenitve, ki jih je gospodarstvo deležno v zadnjem obdobju. »V času, ko se gospodarstvo ohlaja tako pri nas kot pri naših najpomembnejših gospodarskih partnericah, bi pričakovali razbremenitve, nikakor pa ne novih birokratskih in finančnih obremenitev. Vse zakone pa bi bilo treba sprejemati celovito in v dialogu z delodajalci,« je dejal Cvar in dodal, da mora biti konkurenčno in uspešno slovensko gospodarstvo naš skupni cilj. »Gospodarstvo je tisto, ki s polnjenjem državne blagajne zagotavlja socialno državo in blaginjo vsem državljanom v Republiki Sloveniji,« je poudaril in obenem čestital letošnjim nagrajencem in nominirancem za njihovo odličnost, vztrajnost in pogum.

Da je malo gospodarstvo izjemnega pomena, saj predstavlja več kot 98 odstotkov celotnega gospodarstva, pa je poudaril minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han. »Zahvaljujem se za vaš doprinos k blagostanju naše družbe in države. Na našem ministrstvu, ne glede na vse kritike, smo vedno skušali oblikovati krizne ukrepe vam v podporo. Nismo pa pozabili tudi na pomembne investicije za vaš razvoj. V tem letu smo vam namenili 240 mio evrov razvojnih spodbud, glavnina sredstev je namenjena mikro, malim in srednje velikim podjetjem. Predvsem s pomočjo OZS smo letos sprejeli zakon o rokodelstvu, s katerim želimo ohraniti rokodelstvo in ga razvijati ter predati našim zanamcem,« je še dejal Han in dodal, da se vsak ukrep, ki ga vlada sprejme, dotika gospodarstva. »Prave ukrepe moramo sprejemati za isto mizo, zato si želim, da se socialni dialog spet vzpostavi,« je še zaključil Han.

Priznanje Obrtnik leta 2023 sta prejela Anton Cigan in Peter Tibaut, KIT Žižki, proizvodnja kovinske opreme, d. o. o., iz Črenšovcev.

Anton Cigan je v zahvalnem nagovoru poudaril, da brez sodelavcev tega priznanja ne bi bilo, saj da so kot tim, družina. »Moraš biti pošten, delaven in dosegljiv 24 ur na dan,« pa je na vprašanje publike, kaj bi sporočil obrtnikom in podjetnikom, odgovoril Cigan.

Temelje podjetja, ki sta ga leta 2008 ustanovila Anton Cigan in Peter Tibaut, je leta 1990 postavil Štefan Tibaut, ki se je začel ukvarjati z izdelovanjem kovinskih izdelkov. Danes v podjetju izdelujejo skladiščno opremo, arhivske regale, omare in police, garderobne omarice najrazličnejših oblik in dimenzij za podjetja, šole, zavode in druge ustanove, delovne mize s predalniki in orodne omare, omare za nevarne snovi, snežne pluge za viličarje in še mnogo drugega. Ves čas izredno veliko pozornosti namenjajo razvoju novih izdelkov. Z ogromno znanja in sodobne opreme so se enostavnejši izdelki z začetka razvili v precej bolj zahtevne. Projektov se lotevajo celovito, od idejne zasnove do proizvodnje in montaže, široka paleta izdelkov za različne potrebe pa podjetju daje varnost tudi v bolj negotovih časih. V podjetju KIT Žižki presežke, ki jih ustvarijo, vedno vlagajo v investicije in razvoj podjetja. Nedavno so tako v obrtni coni Ogradi v Črenšovcih zagnali linijo za suhoprašno barvanje in posodobili strojni park, kar jim omogoča izboljšanje obstoječih in razvoj novih izdelkov ter še bolj kakovostne storitve. Ob tem pa ima nova tehnologija tudi veliko pozitivnih učinkov na okolje in omogoča varnejše in delavcem prijaznejše delovno okolje. Trenutno je v podjetju zaposlenih 20 oseb z bogatim strokovnim znanjem in izkušnjami. Lastnika podjetja cenita svoje zaposlene in se zavedata, da so največji kapital podjetja. Podjetje KIT Žižki se aktivno vključuje tudi v aktivnosti lokalne skupnosti in podpira gasilska, kulturna, športna in druga društva ter sodeluje pri izvedbi humanitarnih projektov.

Podjetnik leta 2023 je postal Robert Medle, Roletarstvo Medle, d. o. o., iz Novega mesta.

Aktualni podjetnik je ob zahvali dejal, da so v minulih treh letih veliko naredili na digitalizaciji in da je bilo najbrž to odločilno, da je strokovna komisija izbrala ravno njega za podjetnika leta. »Moja starša sta bila moja mentorja in vzornika. Pri 34 letih sem postal direktor in imel pod sabo 70 zaposlenih. Potem je prišla kriza in smo morali odpuščati, a sta mi starša vselej stala ob strani,« je odgovoril Medle na vprašanje iz publike, ali je imel kdaj vzornike.

Temelje podjetju, ki ga vodi Robert Medle, je z odprtjem obrtne delavnice leta 1976 postavil njegov oče. Skozi leta so se specializirali za izdelavo rolet, žaluzij, oken in komarnikov, ki jih prodajo na domačem in številnih tujih trgih. V podjetju neprestano spremljajo novosti na področju senčil in stavbnega pohištva in jih uvajajo v svoj proizvodni program. Razvijajo svoje lastne izdelke, ki jih postavljajo v prednost pred konkurenco. Vlagajo v raziskave in razvoj nove tehnološke opreme, kar zajema tehnološke izboljšave v proizvodnih procesih, digitalizacijo procesov, izboljšave obstoječih in razvoj novih proizvodov. Redno vzdržujejo in investirajo v modernizacijo strojne, programske in druge opreme, učinkovitost se trudijo povečati z zniževanjem stroškov, posodobitvijo procesov, rastjo produktivnosti, odpravljanjem reklamacij ter motiviranjem zaposlenih. V podjetju je 180 zaposlenih, katerim zagotavljajo strokovna izobraževanja ter zdravo in urejeno delovno okolje. Z inovativnimi rešitvami si prizadevajo za trajnostno naravnanost in zmanjševanje negativnih vlivov na okolje. Imajo štiri lastne sončne elektrarne, uporabljajo energetsko varčno tehnološko opremo, njihovi izdelki se po koncu življenjske dobe lahko popolnoma reciklirajo, kupcem pa jih dobavljajo s povratno embalažo. Tudi pri proizvodnji ne proizvajajo veliko odpadkov, surovine namreč sortirajo in prodajo naprej kot surovino.

Najstarejši obrtnik leta 2023 je postal 80-letni Franko Bergnach [izg. Bernjak], Bar Bernjak gostinstvo d.o.o., iz Spodnje Idrije.

Franko Bergnach je gostinec že skoraj 58 let. 8. decembra 1965 je namreč v domači hiši, stisnjeni ob stopnice, ki vodijo na hrib k spodnjeidrijski farni cerkvi, odprl Bar Bernjak in s tem obudil gostinsko tradicijo, ki jo je leta 1940 pretrgala vojna. Ko je odslužil domovini in se vrnil domov, so namreč Franka k temu nagovarjali prijatelji. Ni se pustil dolgo pregovarjati in začel na novo urejati in opremljati prostore, ki so 25 let služili drugim namenom. Najprej mu je pri delu v baru pomagala mama, nato pa je zaposlil natakarico Jernejo, ki je kasneje postala njegova žena. Dobro počutje in zadovoljstvo gostov je prva skrb vsakega gostinca. Tudi Franko se je tega ves čas zavedal, zato je skozi leta vestno skrbel za investicije, obnove in gostinsko ponudbo, zelo rad pa je gostom namenil tudi nekaj svojega dragocenega časa. Poleg tega, da je skrbel za svoj posel, je bil tudi eden od pobudnikov za ustanovitev združenja samostojnih obrtnikov občine Idrija in član prvega izvršilnega odbora, kasneje pa je vodil gostinsko sekcijo v domači zbornici. Franko Bergnach, ki je letos dopolnil 80 let, je gostinec z vsem srcem. »Če se odločiš za ta poklic, moraš imeti veselje, moraš biti delaven in se zavedati, da to ni delo za osem ur. To je celodnevno delo, tudi ob nedeljah in praznikih,« je povedal pred nekaj leti ob prejemu zborničnega priznanja.

Mojstrske diplome je podelil minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda. »Mojster je sinonim za poslovno odličnost in odličnost storitev. Mojstrstvo je rezultat trdega dela, učenja in predanost poklicu, ki ga opravljate. Mojstri, odlikujejo vas izkušnje, zato vas vabim, da se opogumite, da postanete mentorji in tako prenašate dragoceno znanje tudi na mlade,« je dejal novi generaciji 26 mojstric in mojstrov, in sicer za 19 različnih mojstrskih nazivov.

Skrb za razvoj ter dvig konkurenčnosti obrtništva in podjetništva je ena ključnih nalog OZS. Mojstrske izpite izvaja od leta 2000, v tem času pa je podelila že 3145 mojstrskih diplom./LN/Vir: OZS – tudi fotografije/

Leave a Reply