Vladajoči poslanci ponovno potrdili Zakon o interventnih ukrepih na področju zdravstva

Slovenija, 22. december 2023 – Potem, ko je Državni svet RS je na  svoji 10. izredni seji, ki je potekala 19. 12. 2023, izglasoval odložilni veto na novelo Zakona o interventnih ukrepih na področju zdravstva, dela in sociale ter z zdravstvom povezanih vsebin so, in sicer z 20 glasovi za in 8 glasovi proti, so morali poslanci Državnega zbora istega ponovno potrjevati.  To so storili, danes, 22. decembra, in sicer z 51 glasovi ZA in 22 PROTI. Velja dodati, da so ga v prvem potrjevanju – 14. decembra – podprli »le« 47 glasovi, se razume z glasovi vladajoče koalicije.

Zakon, ki ga eni podpirajo, drugi mu nasprotujejo, med drugim prinaša nekatere pravne podlage za uvajanje obveznega zdravstvenega prispevka in več denarja za zdravstveno blagajno. Znova pa podaljšuje obdobje prejemanja bolniških nadomestil v breme delodajalca z 20 na 30 dni ter omejuje višino nadomestila med začasno zadržanostjo od dela, ki po novi ureditvi ne bo smela biti višja od dvainpolkratnika zadnje znane povprečne mesečne bruto plače.

Sodeč, po hitrosti potrjevanja zakonov, ki jih je Državni svet hotel zaustaviti z vetom, je današnja potrditev v DZ še en dokaz več, da pri nas za poslanski “valjar” vladajoče koalicije ni ovir. Je pa res, da mu je potrebno število “KM” namenila volilna baza, da lahko tako ravna.

Čas pa bo pokazal, kdo ima prav in kdo ne. Se pa ve, da bo ta, če je z njim kaj narobe, prizadel tiste, ki so nasprotujoče si predstavnike ljudstva izbrali./LN/Foto -arhiv LN/

Leave a Reply