Košarica s 15 osnovnimi živili, ki jih objavlja vlada, je skoraj zastonj, a le za tiste, ki štirih osnovnih računskih operacij ne obvladajo

Slovenija, 26. december 2023 – Golobova vlada je preko ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano nedavno objavila primerjavo cen 15 skupin izdelkov živil iz osnovne košarice, ki jih je določila vlada, in sicer v primerjalnem obdobju 13. december 2022 napram cenam 19. december 2023.

Kot ugotavljajo od vlade najeti “raziskovalci” in “analitiki”, ti so doslej za svoje storitve prejeli več kot 130 tisoč evrov, in sicer zato, da bi pri trgovcih preverjali, ali ti obirajo državljane, ko jim prodajo 15 izbranih izdelkov, da trgovci, odkar se njihove cene analizirajo, se v vladno košarico položeni artikli ves čas znižujejo. V primerjalnem obdobju 2022/2023 pa celo drastično, vsaj tako kaže njihova primerjalna tabela.

  • Primerjava cen izdelkov med trgovci: 13. 9. 2022- 19. 12. 2023 – V tabeli so prikazani podatki o cenah in odstotku znižanja oziroma zvišanja najcenejših izdelkov iz osnovne košarice 15 osnovnih skupin živil po posameznih trgovcih na dan prvega popisa (13. september 2022) in na dan zadnjega popisa (19. december 2023).

Vladni “raziskovalci* so prišli do rezultatov, da trgovci še kar naprej drastično cenijo 15 izbranih izdelkov, ki jim jih je določila vlada, da jih preverjajo. .

Ko pa so mediji vladno primerjalno tabelo – 13. december 2022 napram cenam 19. december 2023 – začeli objavljati, jih je večina ugotovila, da so vladni “raziskovalci ” Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano prodali, milo rečeno, čudno primerjavo.

Recimo, v tabeli je v primerjavi navedena bela štruca kruha Spar 500 g (gramov), ki je 13. decembra 2022 stala 2,18 €, torej bi bilo treba za 1 kg odšteti 4.38 €. A dobro leto zatem, in sicer 19. decembra 2023, pa je bilo za 1 kilogramsko težko štruco, ki se uradno imenuje štruca Pekarne Spar, treba odšteti le pičlih 19 centov.

Ali pa primer iz hrvaškega Mercatorja, kjer naj bi leta 2022 kilogramski hlebec kruha Mercator stal 2,49 evra, v letošnjem decembru pa naj bi 1 kilogram kruha Mlinotest v tej isti trgovski verigi treba plačati le 19 centov. Zanimivo, če vemo, da pri Hoferju ENO KAJZERICO prodajajo po 25 centov.

Če boste pogledali tabele, boste ugotovili, da objavljene cene niso usklajen s količinami na enoto artikla. Tako, je treba le obvladati štiri osnovane računske operacije in videli boste, kako vladne “analitike” vozijo trgovci.

Kot vsi mediji, smo tudi mi opazili v tabeli objavljene nelogičnosti in to objavili ter pri tem sporočali javnosti, da je v tabeli vladnih “raziskovalcev in “analitikov” veliko nelogičnosti.

Nelogičnosti v objavljeni tabeli, ki smo jo povzeli po javni objavi Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, pa je opazil tudi eden od naših bralcev in nam sporočil, da je njemu uspelo zaključiti šolanje, ki mu omogoča, da obvlada štiri osnovne računske operacije in nas pozval, da naj tudi mi izračunamo odnose med količinami in cenami, ki so navedene v vladni tabeli.

Čeprav ima naš bralec 1000 % prav, smo se odločili, da njegovega poziva ne bomo upoštevali, ker verjamemo, da večina naših bralcev obvlada štiri osnovne računske operacije in da si bodo sami znali izračunati, da jih nekdo zavaja, bolje rečeno, da se želi iz njih delati norca. 

No, smo pa se odločili, da svojim bralcem svetujemo, da s tabelo ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano gredo v trgovine trgovcev, ki v vladno košarico omogočajo kupcem po predstavljenih cenah v tabeli in tam zahtevajo, da jim trgovci takšne zaračunajo. Račun za razliko na objavljene cene po tabeli, na dan 19. december 2023, pošljejo na naslova: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dunajska cesta 22, v roke Marjan Šarec minister za obrambo, ki opravlja funkcijo ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter na naslov dr. Robert Golob predsednik vlade Republike Slovenije Gregorčičeva ulica 20–25 1000 Ljubljana./Objavo pripravil J. Temlin/Tabela vir: MKGP /

Leave a Reply