Odslej nov portal o nevarnih in neskladnih izdelkih

Slovenija, 9. januar 2024 – Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin z novim letom objavlja informacije o umikih / odpoklicih živil na portalu »Nevarni in neskladni izdelki«, kjer objavljajo tudi druge inšpekcijske službe (Zdravstveni inšpektorat RS-ZIRS in Tržni inšpektorat RS-TIRS).

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je sicer protokol glede umikov / odpoklicev živil spremenila skladno s sklepom Vlade iz lanske jeseni. Že od sredine oktobra lani je na svoji spletni strani potrošnike obveščala ne samo o nevarnih živilih, za katere so ponudniki sami sprejeli ustrezne ukrepe oziroma so jim to odredili nadzorni organi, temveč tudi o neskladnih živilih, ugotovljenih v okviru uradnega nadzora, ne glede to, če jim je rok uporabe že pretekel.

Več informacij o nevarnih in neskladnih izdelkih odslej najdete na tem spletnem portalu »Nevarni in neskladni izdelki«

In zakaj je ta objava pomembna? Zato, da se pred različnimi nakupi prepričate, kateri izdelki so tudi uradno izločeni iz prodaje, ker ne izpolnjujejo meril ustreznosti. Velja dodati še to, da je bil že skrajni čas, da Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin nekoliko ustrezneje predstavlja neustrezne izdelke potrošnikom. Lahko bi se potrudili in naredili v namen tudi avtomatski sistem za obveščanje, seveda za vse, ki bi jih to področje zanimalo. Moralo bi veliko potrošnikov!

In  še to, kar potrošnikom priporočamo! To je Evropski potrošniški center Slovenija – aktivna povezava -, ki je del mreže Evropskih potrošniških centrov, kjer potrošniki najdejo veliko pomembnih podatkov o svojih pravicah./LN/

Leave a Reply