Kakovost življenja v »beli« Ljubljani, v primerjavi z evropskimi mesti, je tako, tako?

Ljubljana, 24. januarja 2024 – Kot kaže splošno vzdušje, so Ljubljančani vedno manj zadovoljni z življenjem v t. i. najlepšem mestu na sveti – nekoč “beli” Ljubljani. Razlog nezadovoljstva so zagotovo tudi podražitve osnovnih storitev, od plina, vode, ogrevanja, parkiranja, ki vsako leto bolj stiskajo za vrat prebivalce mesta. Ob tem pa si ni več mogoče zatiskati oči, da se je tudi kriminal razpasel, kar postaja resen problem. Torej se zaradi naštetega, zmanjšuje tudi kakovost življenja v mestu.

Osnova za stanje v Ljubljani, zapisano prej, ne sloni na naših podatkih, ampak po podatkih raziskave Evropske komisije. Ta je z naslovom »Kakovost življenja v evropskih mestih« za leto 2023 na osnovi več kot 70 000 intervjujev ugotavljala stanje kakovosti življenja v 83 mestih po Evropi.

In sicer:

  • Katero mesto v Evropi je najčistejše ali najvarnejše?
  • V katerem mestu je enostavno najti službo ali ugodno hišo?
  • Katero mesto ima najboljši javni prevoz ali kakovost zraka?

Podatki raziskave Evropske komisije, na osnovi omenjenih predpostavk, o stanju v Ljubljani, kažejo, da se glavno mesto Slovenije vse bolj približuje balkanskemu povprečju in ne vodilnim evropskim mestom glede kakovosti življenja. Gre za povprečje, ki ga brez te raziskave opažajo in čutijo celo tisti meščani oz. tukaj živeči, ki se prej s politiko mesta niso ukvarjali, ali pa so menili, da vodstvo tega mesta isto upravlja po njihovi meri in kulturi. A, očitno ni tako.

In zdaj o tem kaj pravi poročilo raziskave o Kakovosti življenja v evropskih mestih za leto 2023, ki ga je naročila Evropska komisija?

Ljubljana je v tem poročilu omenjena 56-krat in prav na nobenem področju ni pri vrhu po kakovosti življenja. Tako, da lahko trditev, da je Ljubljana najboljše in najlepše mesto (na svetu) mirno zavrnemo.

LJUBLJANA NEPRIJAZNA DO UPOKOJENCEV IN MLADIH DRUŽIN

Ljubljana je pristala med 10-imi najslabšimi mesti za upokojence, kjer le 54% trdi, da je to mesto prijazno upokojencem. Tu je Jankovićeva Ljubljana v družbi južno-italijanskega Neaplja in bolgarske Sofije. Prehitela jo je celo albanska Tirana.

VPRAŠANJE VARNOSTI

Pri vprašanju, ali se meščani Ljubljane počutijo varne na ulicah, je bil odgovor v začetku leta 2023 pritrdilen s 87 %, a danes, po številnih ropih in posilstvih in množičnem kupovanju solzivcev, bi bil ta odstotek prav gotovo drugačen. Je pa res, da še vedno višji kot je ta za nekatera evropska mesta, tudi ona v t. i. “jedrni” Evropi.

TEŽKO NAJTI DELO IN STANOVANJE

Ljubljana je med najnižje ocenjenimi, kar zadeva iskanja dela. Ljudje menijo, da je težko dobiti delo v mestu Ljubljana. Tu si Ljubljana deli mesto z Beogradom v Srbiji in Skopjem v Makedoniji.

Še večji polom je pri vprašanju, kako hitro se da dobiti stanovanje v Ljubljani, manj kot 30 % jih meni, da je to mogoče dokaj hitro urediti.

SLAB JAVNI TRANSPORT IN MESTNA KORUPCIJA

Ljubljana je med najslabše ocenjenimi, kar zadeva javni transport, saj le dobrih 30 % uporablja to vrsto prevoza zaradi slabih povezav in storitev. Tu naj omenimo, da Ljubljana šele leta 2024 dobiva moderno železniško in avtobusno postajo, ki pa ni osnova mestne zagnanosti, ampak tujega poslovnega interesa. O korupciji nismo čisto pri dnu. Je pa res, da o tem, kako je s tem Ljubljani lahko več prebirate v medijskih rubrikah kriminal in dejavnostih NPU.

Ljubljana ima tako tudi nadpovprečno število delcev PM2.5 v zraku, kar jo umešča v družbo Zagreba, Podgorice…

Je pa Ljubljana dosegla dobro uvrstitev pri čistoči mesta, kjer uvrščena med prvih 10. S tem področjem delovanja mesta je kar 81 % prebivalcev Ljubljane zadovoljnih. Kar pa niti ni presenetljivo, saj je bila čistoča vedno del kulture slovenskega naroda. Čeprav opažamo, da se na tem področju “kultura” pri prebivalcih hitro spreminja, na slabše.

Za zaključek, pa še rezultat o korupciji v mestni upravi.

Skoraj 80% Ljubljančanov in Ljubljančank meni, da je mestna oblast skorumpirana. Tu je Ljubljana na nivoju balkanskih Sofije, Bukarešte, Podgorice in sicilijanskega mesta Palermo!!

POVZETEK…

Kot vse kaže, če odmislimo lokalno politično moč sedanjega župana, je tudi ta raziskava dokaz, da v tej državi ne poteka vse v pravi smeri, predvsem pa v mestu Ljubljana, ki se, kot že rečeno spet pomika proti Balkanu.

S pomočjo grafov, ki so dostopni na TEJ POVEZAVI, ki jih niso delali ne »naši« in ne »njihovi« ampak koliko toliko neodvisni raziskovalci, pa lahko vidite tudi sami, kako Ljubljana postaja vse manj “bela”. Da kot cela ni najlepše mesto na sveti, pa se ve!

In še to! Kako se bo nadaljevala zgodba Ljubljane in kakovosti življenja v njej pa je odvisno tudi od Ljubljančanov, kolikor jih je še sploh ostalo./ M.L in J.T. ter – Aktivni vir za objavo: Survey on the Quality of Life in European Cities, 2023.

Leave a Reply