Podjetje Bayer v ZDA zaradi morebitnega učinka glifosata doletela globa v višini 2,25 milijarde dolarjev

Filadelfija/ZDA, 28. januar 2024 – Kot poroča avstrijski Der Standard, to objavljajo tudi drugi mediji po svetu, je ameriško sodišče razsodilo, da je tožnikov rak posledica uporabe sredstva za uničevanje plevela, ki vsebuje glifosat, in sicer naj bi šlo za sredstvo Roundup, ki se namenja za zatiranje pleveli, tožena stranka pa je bila družba Bayer, ki to sredstvo proizvaja.

Velja vedeti, da je glifosat sistemski herbicid širokega spektra, ki se uporablja za uničevanje plevela, predvsem letnega širokolistnega plevela in trave. Herbicid je leta 1970 odkril kemik John E. Franz, zaposlen v podjetju Monsanto. Družba Monsanto pa je uporabo glifosata kot sredstvo za zatiranje plevela razvila in patentirala na začetku sedemdesetih let in ga dala prvič na trg leta 1974 pod imenom Roundup.

Tako naj bi porota na sodišču v Filadelfiji v petek, 26. januarja, sklenila, da mora Bayer človeku iz Pensilvanije plačati kar 2,25 milijarde dolarjev, so povedali odvetniki tožnika. Tožnik naj bi od sproženju sodnega postopka trdil, da je zbolel za rakom, potem ko je prišel v stik z zatiralcem plevela sredstvom Roundup, ki vsebuje glifosat.

In zanimivo je, da je sodišče odločilo, da naj bi bil osnova rak tožnika posledica večletne uporabe Roundupa za vrtnarjenje doma. “Odškodnina, ki jo je dodelila porota, pošilja jasno sporočilo, da ta večnacionalna korporacija potrebuje temeljne spremembe,” sta v skupni izjavi dejala Tom Kline in Jason Itkin, odvetnika tožnika. Sodba posebej določa odškodnino v višini 250 milijonov dolarjev in kazensko odškodnino v višini 2 milijard dolarjev.

Bayer upa na znižanje kazni – Bayer, ki se seveda ne strinja z razsodbo porote meni, da ima v pritožbi močne argumente za razveljavitev sodbe in izbris visoke odškodnine. Družba je poudarila, da so bili odškodninski zahtevki v prejšnjih sodnih obravnavah po pritožbi znižani za 90 odstotkov.

Kot je znano, je podjetje Bayer že dolgo izpostavljeno podobnim tožbam v ZDA. Po podatkih Bayerja je odprtih še 52.000 od skupaj okoli 165.000 vloženih tožb.

Bayer zavračal obtožbe proti herbicidu, sklicujoč se, da naj bi različni pristojni organi (v tej objavi niso navedeni) za to področje po vsem svetu ta preparat razvrstili med nerakotvorne. A se ve, da je Agencija za raziskave raka IARC – Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) leta 2015 učinkovino ocenila kot “verjetno rakotvorno”. Da je le nekaj narobe s tovrstnimi preparati, pa kaže podatek, da je Bayer doslej plačal že okoli 9,5 milijarde dolarjev za poravnavo tožb. Je pa res, da to predvsem v ZDA.

Bayerjevo kompleksni vstop na trg ZDA – Leta 2016 se je Bayer združil z ameriško multinacionalko Monsanto, kar je bil največji prevzem nemškega podjetja doslej. Vendar se je zaradi velikih finančnih udarcev in udarcev na ugled, ki so jih povzročili sodni spor v zvezi z Monsantovim herbicidom Roundup, trdilo, da Bayer z največjo združitvijo podjetij v zgodovini nase prenaša veliko nedorečenih obveznosti, ki so v javnosti bremenile Monsanto, ki naj bi imelo kar nekaj spornih izdelkov poznanih z vplivom na zdravje ljudi.  

Bayerjevi prvi in nadaljnji koraki – Družbo Bayer AG sta, kot tovarno barvil leta 1863 v kraju Barmen (pozneje del Wuppertala) v Nemčiji ustanovila Friedrich Bayer in njegov partner Johann Friedrich Weskott, mojster barvanja.

Bayerjev prvi večji izdelek je bila acetilsalicilna kislina – prvi jo je opisal francoski kemik Charles Frederic Gerhardt leta 1853 – preoblikovanja salicilne kisline ali salicina, ljudskega zdravila, ki ga najdemo v lubju vrbe. Do leta 1899 je bila Bayerjeva blagovna znamka Aspirin registrirana po vsem svetu za Bayerjevo blagovno znamko acetilsalicilne kisline, vendar je izgubila status blagovne znamke v ZDA, Franciji in Združenem kraljestvu po zaplembi Bayerjevega ameriškega premoženja in blagovnih znamk med svetovno vojno.

Bayer je zdaj globalna multinacionalka – farmacevtsko in biotehnološko podjetje – ter je eno največjih farmacevtskih podjetij in biomedicinskih podjetij v svetu. Bayerjeva področja poslovanja s sedežem v Leverkusnu vključujejo: farmacevtske izdelke, izdelke za zdravstveno nego potrošnikov, kmetijske kemikalije, semena in biotehnološke izdelke.

Da se ve! Pripravki, ki vsebujejo glifosat, so na prodaj v slovenskih trgovskih centrih. Kaj je glifosat in kakšni so njegovi vplivi na zdravje? – Več o tem na strani NIJZ – aktivna povezava. /Objavo pripravil: J.T./Osnovni vir za objavo Der Standard, 28. januar 2024 in drugi viri/

Leave a Reply