Danes bodo stavkali tudi na UE

Slovenija, 29. januar 2024 – Potem, ko svoje nestrinjanje s svojimi plačami s stavkami izražajo zdravniki in sodniki, se zdaj z vladnimi rešitvami, povezano s sistemom plač odločili izraziti še delavci Upravnih enot (UE).

Tako je za danes 29. ter 30. in 31. januarja stavko napovedal Sindikat državnih organov Slovenije. Ta napoveduje, da bo v zadnjih treh dneh januarja stavkalo kar 41 od 58 upravnih enot po državi. Od teh 41 bo na 15 upravnih enotah stavka potekala en dan, na 26 upravnih enotah pa tri dni, torej omenjenih dneh, 29., 30. in 31. januarja.

Tudi v tem primeru se kot razlog za stavko omenja prenizke plače in nerešena kadrovska problematika, delavci namreč odhajajo v druge poklice, kar povzroča veliko zaostankov zaradi kopičenja nerešenih vlog.

Kljub grožnji ministrstva za javno upravo, da stavka ne bo plačana, jo bodo na 41 od 58 UE, kot vse kaže, vseeno izvedli.

Po zdaj znanih podatki, naj bi enodnevno stavko, torej 29. 1. 2024 izvedli: na UE v Sevnici in Kočevju; 30. 1. 2024 na UE Črnomelj in 31. 1. 2024 na UE Ajdovščina, Celje, Ilirska Bistrica, Laško, Pesnica, Radlje ob Dravi, Ravne na Kroškem, Šmarje pri Jelšah, Trbovlje, Zagorje on Savi, Hrastnik in Nova Gorica.

Celotno tridnevno stavko 29., 30. in 31. januarja pa naj bi bila izvedena na naslednjih UE, in sicer: Lendavi, Muski Soboti, Mariboru, Novem mestu, Metliki, Mozirju, Ljubljani, Ormoža, Ptuja, Radovljici, Rušah, Slovenski Bistrici, Slovenskih Konjicah, Trbovljah, Velenju, Žalcu, Brežicah, Cerknici; Domžalah, Gornji Radgoni, Grosuplju, Jesenicah, Kranja, Krškem in Kopru.

No, tudi ta stavka bo prizadela državljane, ki pa lahko le nemo opazujejo stanje v državi. Stanje, ki dokazuje, da državni organi, odgovorni za resne reforme, niso na pravi poti./LN/

Leave a Reply