Z novo direktivo EU naj bi odvzem vozniškega dovoljenja v prihodnje veljal po vsej Evropi

Francija/Strasbourg, 7. februar 2024 – Evropski parlament je včeraj, 6. februarja, glasoval za odvzem vozniškega dovoljenja za resne prometne prekrške po vsej EU. Po sprejeti odločitvi bi se odvzeto dovoljene vozniku lahko (moralo) upoštevati v vseh državah EU.

Trenutno velja, da vozniki, ki jim je bilo vozniško dovoljenje odvzeto zaradi hujših prekrškov v drugih državah EU še naprej nemoteno vozijo v preostalih državah EU (vključno z lastno državo). Zdaj načrtovana direktiva EU o t. i. enotnem odvzemu dovoljenja bi veljala za prehitro vožnjo in vožnjo pod vplivom alkohola ali drugih mamil. Poleg tega mora to vključevati vsak prometni prekršek, ki povzroči smrt ali poškodbo druge osebe.

Sprejeto besedilo direktive daje državam članicam EU določen manevrski prostor pri prenosu v nacionalno zakonodajo. Na primer, države EU se lahko odločijo, da ne bodo sprejele začasnega odvzema vozniškega dovoljenja druge države zaradi manjših prekrškov prekoračitve hitrosti.

Za to odločitev je glasovalo 372 poslancev, 220 jih je bilo proti, 43 pa se jih je vzdržalo. Ali bo ta odločitev evropskega parlamenta tako sprejeta tudi v članicah, je še vprašljivo.

No, je pa res, da je prav, da se v EU uredi, da kamikaze in vožnja pod vplivom alkohola ali drugih mamil ni sankcionirano po vseh članicah.

Kot se ve, bo naslednji korak omejene direktive zdaj del pogajanja z državami članicami EU in dogovor o končnem zakonskem besedilu./LN/

Leave a Reply