Ali ste vedeli, da je 14. februar tudi mednarodni dan darovanja knjig; Pridite jutri po 10.30 na Prešerca in se prepričajte

Slovenija, 14. februar 2024 – Večina bo danes, 14. februarja, pomislila na valentinovo. No, ne toliko na god svetega Valentina ali praznik svetega Valentina, ki se praviloma praznuje vsako leto 14. februarja. Kot se ve, gre za prvotni krščanski god v čast enemu ali dvema zgodnjima mučencema po imenu sveti Valentin. Ljudski običaj, ki pa je v številnih delih sveta postal predvsem komercialni praznik romantike in ljubezni. No, da je tako, so poskrbeli vrli Američani, ki takoj zavohajo denar in valentinovo s svojim znamenitim trženjskim pristopom spremenili v zaslužkarski dan.

Na ta dan, torej 14. februarja, pa obstajajo ljudje, ki se ne predajajo komercialnemu prazniku romantike in ljubezni ampak se posvečajo knjigi. Da, prav ste prebrali!

Kako? Tako, da povsem prostovoljno darujejo knjige otrokom in druge navdihujejo k temu: darujejo prijateljem in družini – mlajšim bratom, sestram, nečakom, učencem, študentom itd .; puščajte knjige v prostorih, kjer je veliko otrok in kjer ni knjig; podarite svoje knjige knjižnicam, šolam, sirotišnicam, bolnišnicam itd .; o tem govorijo na svojih spletnih straneh, spletnih dnevnikih, na družabnih omrežjih.

Ta praznik je prišel do izraza leta 2012, katerega začetek dolgujemo ustanoviteljici slavne spletne strani za otroške knjige Delightful Children’s Books v ZDA Emmy Broadmoor. Zamisel o njenem nastanku je predlagal Emmyin sinček, ki jo je vprašal, zakaj ni posebnega dne, ko si ljudje podarjajo knjige? Sprva je Amy Broadmoor različnim ljudem prek interneta preprosto poslala povabilo, naj sodelujejo v pobudi, v dveh letih pa je bila pobuda deležna podpore po vsem svetu in še naprej išče nove navdušence in udeležence po vsem svetu.

No, in tudi mi smo njeni navdušenci in podporniki! Zato bomo jutri, 14. februarja, po 10.30, na Prešernov trg poslali svojega urednika – spoznali ga boste, da meri v višino »borih« 197 cm -, ki bo imel s seboj nekaj knjig in vam jih bo z veseljem podaril. Torej vam bo ob prazniku romantike in ljubezni daroval knjigo.

In še to! Akcija, ki poteka na mednarodni dan darovanja knjig, ima uradno spletno stran – Mednarodni dan podarjanja knjig, kjer se lahko prijavite kot udeleženec, si ogledate, kako drugi praznujejo ta dan, prenesete uporabna gradiva. Torej zdaj veste!/Objavo pripravila Alenka T. Seme/Foto: #LJNovice/

Leave a Reply