Ideje za potovanja s pomočjo priročnikov Diši, po morju diši in Skriti kotički Evrope

Slovenija, 2. april 2024 – Pri naši največji založbi Mladinski knjigi so te dni na knjižne police postavili dva zanimiva priročnika ta popotnike in izletnike. Gre za dve novosti iz programa uredništva priročnikov. In sicer za tiste, ki jih privablja morje in področje ob njem, so dodali priročnik avtorja Gorazda Goriška z naslovom, Diši, po morju diši, v katerem avtor predstavi 60 izletov v Sloveniji in tik za mejo, na katerih se boste naužili razgledov na morje. In tu je še popotniška knjiga z naslovom Skriti kotički Evrope, s pomočjo katere boste, tudi tisti, ki menite, da Evropo poznate to trditev morali nekoliko zanikati.

Popotniški priročnik – Diši, po morju diši je Gorazd Gorišek, priznani avtor turističnih vodičev. Avtor  pravi, da se mu je misel na gorniško knjigo z vonjem po morju utrnila na enem od družinskih potovanj na poletne počitnice ob morju, med katerimi, kot pravi sam, raje naredi kakšen ovinek ali dva po lokalnih cestah, namesto da bi stal v kolonah pred cestninskimi postajami.

V knjigi je zbral kar 60 izletov po slovenskem Krasu, Istri, Posočju, Vipavski dolini in Postojnskem, tržaškem Krasu in Julijskih Predalpah ter hrvaški Čičariji, Učki in Gorskem kotarju.

Gre za sodobno zasnovan priročnik, ki vsebuje avtorske fotografije, zemljevide, ključne podatke, preglednico izletov, predloge za zanimivosti v bližini in GPS-podatke o izhodiščih.

Morda velja dodati, da je Gorazd Gorišek (1976) znan pisec gorniške literature. Zaposlen je na mednarodnem oddelku Pošte Slovenije v Ljubljani. Gorski svet pa je spoznaval že v mladih letih, publicistično pot pa je začel z objavami na osrednjem slovenskem gorniškem portalu Gore in ljudje.

Gorišek s številnimi članki sodeluje v Planinskem vestniku, kjer je kot zunanji sodelavec deloval tudi v uredniškem odboru revije in pripravil vodnik o gorah nad Bohinjem. Bil je tudi član uredništva Planinske založbe ter Odbora za založništvo in informiranje pri Planinski zvezi Slovenije. Je avtor vodnikov Razširjena Slovenska planinska pot (2014), 10 x Krk (2016), Slovenska planinska pot I. del (2018), V zasnežene gore (2019), Gorniška potepanja z otroki (2019), soavtor monografije Slovenske gore (2014) in vodnika Dolina Soče – Bovško (2017). Bil je urednik vodnika Slovenska Istra, Brkini in Kras (2016), je pa tudi recenzent zemljevidov Planinske založbe.

In še to! Če se tudi vi želite sočiti z enim od 60 izletov z razgledom na morje, ki so predstavljeni v knjigi na 280 straneh, in to izjemno pregledno in sodobno morate vedeti, da za priročnik založnik pričakuje »izletnino« v višini 32,99 EUR. Se vemo, da veste, kaj to pomeni.   

Popotniški priročnik – Skriti kotički Evrope  – No, če pa želite spoznati posebnosti Evrope malo drugače, si morate omisliti priročnik Skriti kotički Evrope. Gre za preveden priročnik, ki vas s pomočjo 306 strani popelje po Evropi, ki se jo manj pozna.

V priročniku se predstavi Evropo majhnih vasi, skritih plažah in prikupnih mest daleč stran od množic turistov.  Pariz, Toskana in London so nedvomno sanjski izletniški cilji, žal pa so pri popotnikih z vsega sveta tako priljubljeni, da zaradi množice turistov spregledamo njihove lepote.

A Evropa je raznovrstna in ponuja tudi druge številne možnosti: romantična mesta, kot je portugalska Évora, samotne otoke estonskega otočja, neznano divjino Vlaške v Romuniji ali smaragdno razkošje Posočja. In v knjiga Skriti kotički Evrope, ki prinaša 53 idej za počitnice v vseh letnih časih boste lahko spoznali to drugačno Evropo. In sicer z zanimivim Opise krajev dopolnjujejo znamenitosti, naslovi in namigi za izlete, ob tem pa so pri vsaki pokrajini predlagana posebna doživetja, ki jih, ne glede na to, ali boste potovali sami, v dvoje ali v družbi, nikakor ne smete zamuditi.

No, mi smo iz knjige izbrali iz 53 idej za letos Mostviertel, starodavno okrožje nad Dunajskim gozdom, ki je jugozahodni del Spodnje Avstrije. To je področje, kjer stiskajo iz jabolk domačo pijačo ter strežejo krvavice iz gosjih jeter. Seveda pa vi lahko izberete med preostalimi 52 idejami priročnika Skriti kotički Evrope. Kar vas bo skupaj z našim izbranim izletom v Mostviertel stalo 39,99 evra./Objavo pripravila: Alenka T. Seme/

Leave a Reply