Ustvarjalnost mladih – V Cankarjevem domu začenja Festival dijaške ustvarjalnosti Transgeneracije 2024

Ljubljana, 2. april 2024 – Od danes, 2. do 20. aprila bo v Cankarjevem domu potekal Festival dijaške ustvarjalnosti Transgeneracije 2024. Na festivalu bodo dijaki pod mentorstvom večinoma profesionalnih ustvarjalcev predstavili deset gledaliških in plesnih produkcij ter približno sto likovnih, fotografskih, stripovskih in video del.

Na festivalu bodo dijaki pod mentorstvom večinoma profesionalnih ustvarjalcev predstavili deset gledaliških in plesnih produkcij ter približno sto likovnih, fotografskih, stripovskih in video del.

Program gledaliških in plesnih predstav bo potekal med 2. in 6. aprilom v dvoranah Cankarjevega doma, ter v Dvorani Gimnazije Poljane in Srednje vzgojiteljske šole, gimnazije in umetniške gimnazije Ljubljana.

V ponedeljek, 15. aprila, ob 15. uri pa bo v Veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma odprtje razstave likovnih, fotografskih in video del, zaključek festivala s podelitvijo priznanj bo sledil v maju.

Tradicionalni festival dijaškega ustvarjanja je v okviru spodbujanja ustvarjalnosti in ustvarjanja prostora za izražanje namenjen prikazu gledališke, plesne, literarne, likovne, fotografske in video ustvarjalnosti dijakov iz vse Slovenije. Je prostor srečevanja mladih z različnimi umetniškimi izrazi, stališči in idejami, ki jih druži želja po ustvarjalnosti. Njihova dela ocenijo in izberejo selektorji, priznani strokovnjaki z različnih področij umetnosti. Letos je dela dijakov iz likovne umetnosti izbiral Boris Beja, iz fotografije Miha Colner, gledališke predstave Katja Markič, Matej Bogataj in Jernej Gašperin, plesne Jana Menger, video dela pa je izbiral Gorazd Trušnovec.  

Matej Bogataj, dolgoletni selektor gledališkega dela festivala, je prepričan, da so Transgeneracije s strokovno selekcijo in žirijo pomemben festival, saj so ogledalo kreativnega vrenja, ki nastaja v gledaliških krožkih in umetniških srednjih šolah z igro ali gledališko vzgojo kot sestavnim delom svojega učnega programa. »Festival Transgeneracije poskuša spodbujati različne vidike gledališke ustvarjalnosti, stališča mladih vrednotimo višje kot morebitno približevanje izvedbe profesionalnim standardom. S tem spodbujamo ne le gledališke veščine, temveč tudi zavzetost za gledališče, spoznavanje izraznih možnosti in s tem, če že ne dejavnih ustvarjalcev, vzgajamo vsaj dejavne gledalce,« meni Bogataj.

SVŠGUGL, feb. 2024: Gledališka uprizoritev KAKO JE PADLO DREVO avtorice Katarine Morano Mentorja za igro: Barbara Krajnc Avdić 4. F, Primož Ekart 4.G Mentorica za gib: Maja Delak Mentorica za gl. list: Andreja Kopač Oblikovanje svetlobe: Aljaž Zaletel Kostumografija: Nataša Recer Tehnična pomoč: Marko Levičnik Nastopajo: 4.G: Brajnik Volčič Mia, Dević Tijana, Erzar Petra, Fink Pia, Grošelj Janja, Jenko Bogdanić Tara, Kranjc Anže, Lazić Tamara, Pečnik Eva, Perkovič Gorinšek Flora Ana, Pevec Matija, Pogačnik Katarina, Sterle Podobnik Tia Clea, Sučić Gala, Šega Alina, Vester Karlina, Zavrl Nika. 4.F: Babnik Evelin, Begić Jesenšek Naida, Cedilnik Hana, Dolenc Čučnik Žana, Jajalo Julija, Levec Karla, Matos Lara Nia, Mele Kai, Remic Zala, Rus Betsabeja, Sinovčič Larisa, Stražišar Aljaž, Stropnik Indija, Utenkar Lara, Varga Arjun, Zevnik Živa

To pa dodamo mi! In sicer, da tudi mi podpiramo ustvarjalnost mladih na vseh področjih, zato velja opozoriti na dogodek, ki je eden od tistih, ki to želi predstaviti. Ves program Festivala dijaške ustvarjalnosti Transgeneracije 2024 je na voljo na tej AKTIVNI spletni povezavi. /Objavo pripravila. Alenka T. Seme/Vir za objavo CD/

Leave a Reply