Albertina Moderna vabi na razstavo del Bruna Gironcolija in skulptur Tonija Schmalea              

Dunaj, 3. april 2024 – Dunajska ALBERTINA MODERNA od danes, 3. aprila pa do 28. julija 2024, vabi na skupno razstavo avstrijskega umetnika Bruna Gironcolija (1936–2010) in zanimivega dunajskega kiparja Tonija Schmaleja (*1980).

Bruno Gironcoli je eden najpomembnejših kiparjev svoje generacije. Od zgodnjih šestdesetih let naprej je ustvarjal zelo samosvoj opus, ki ga je opredeljevala izrazito osebna likovna govorica.

Če boste torej od danes, 3. aprila, pa vse tja do letošnjega 28. julija obiskali avstrijsko prestolnico, si ob vseh kulturniških ponudbah, ki jih je na Dunaju res v izobilju v Albertini Moderna lahko ogledate zanimiva dela avstrijskih umetnikov. Za nepoznavalce omenjenih umetnikov morda še to, da podobno kot Gironcoli tudi Schmalejeva dela, v katerih prevladujejo materiali, kot sta kovina in beton.

Izhodišče za tokratno razstavo je cikel 155 Gironcolijevih risb ki so nastale v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Ta pa prikazuje umetnika, kakršnega komajda poznamo: njegove edinstvene barvne risbe s svinčnikom se nedvomno razlikujejo od Gironcolijevega bolj poznanega opusa. Najbolj delikatno izvedeni dajejo neverjeten vtis tridimenzionalnosti. Te risbe bolj kot zgolj skice za bodoče kipe, ki kot je znano raziskujejo možna in nemogoča stanja in namene slednjih – neodvisno od časa in prostora.

Na podoben način tudi Schmalejeva impozantna dela vzbujajo asociacije na potencialne namene in uporabe. Umetnikov namen je spodbuditi, da se njihovi vsebini in pomenu približamo skozi lastna razmišljanja in refleksije. Naslovi, forme in materiali njenih skulptur večinoma kažejo v različne smeri in nakazujejo dejavnost ali človeško interakcijo – interakcijo, ki lahko v Gironcolijevem primeru pripelje do zlitja človeka in tehnologije.

Razstavo si torej zaradi obsežne donacije Agnes Essl (zato smo jo tudi omenili) lahko ogledate od danes, 3. aprila do 28. julija 2024 v ALBERTINI MODERNA.

In kdo je Agnes Essl?  – Agnes Essl, prof., rojena leta 1937 v Klosterneuburgu pri Dunaju. Leta 1958 je odšla za več mesecev v New York, si nabirala izkušnje v galeriji Zabriskie in spoznala mladega poslovneža Karlheinza Essla, s katerim se je v Avstriji poročila. Od sedemdesetih let prejšnjega stoletja je organizirala razstave, najprej na svojem domu, zdaj pa v muzeju Essl. Hkrati se je z veliko predanostjo gradila umetniška zbirka. Z več kot 7000 deli sodobne umetnosti je zbirka Essl ena najpomembnejših v Evropi./J.Temlin/Pravno obvestilo: Fotografije so dovoljene samo za to objavo in se jih brez soglasja Albertine Moderna ne sme (po)objavljati/

Leave a Reply