Han z desetimi glasovi prednosti postal predsednik SD; »Popotnica« Fajonova navdušena, četudi članstvo, pa bo pokazal čas?

Ljubljana, 14. april 2024 – Na volilnem kongresu stranke SD, ki je potekal včeraj, 13. aprila, v prestižni Unionski dvorani, so delegatke in delegati Socialnih demokratov izbirali novo vodstvo, kar pa jim je po 14 urah le uspelo. Odločili so, da bo namesto Tanje Fajon (ta se ni niti upala prijaviti za izbor) njihov novi predsednik Matjaž Han (prejel 182 glasov), ki je le z 10 glasovi razlike premagal dr. Milana Brgleza (prejel 172 glasov). 

Najprej je 384 delegatk in delegatov v prvem krogu glasovanja, od štirih kandidatov, in sicer so to bili dr. Milan Brglez, Jani Prednik, Tadej Beočanin in Matjaž Han (ta je – kot je Han za medije trdil, da je to storil na poziv velikega dela članstva stranke – zbiral podpise za svojo izvolite pred začetkom kongresa (je zakonit postopek) in zbral 157- potreboval bi jih 137) odločilo, da kandidata Jani Prednik (prejel 96 glasov) in Tadej Beočanin (prejel 96 glasov) nista »primerna« za vodenje stranke.

Dovolj glasov pa nista zbrala tudi Han in Brglez. Hanu so namreč glasovalke in glasovalci v prvem krogu namenili 115 glasov, Brglezu pa 104. Torej je bil potreben drugi krog, v katerega sta se uvrstila Han in Brglez.

Po večurnem glasovanju in štetju glasovnic (teh je bilo oddanih – pravilnih – 354 (kje je razlika do 384 – torej 30 glasovnic ni bilo objavljenih) je pred delegatkami in delegati Matjaž Han visoko dvignil roke v zrak, potem ko je bilo razglašeno, da je zbral 182 glasov, medtem ko je poraženemu dr. Milanu Brglezu uspelo zbrati »le« 172 glasov, torej le 10 manj od “velikega” zmagovalca. 

Sodeč po obnašanju, poraženi dr. Milan Brglez (upoštevali smo kader posnetka RTV Slovenija) ta ni mogel skriti razočaranja. Nasprotno pa je z odobravanjem zmago Matjaža Hana slavila – do njegove izvolitve še predsednica SD – Tanja Fajon, kot, da bi zmagala ona, ki pa že dan pred kongresom v oddaji RTV Slovenije Odmevi dejala: “Verjamem, da je v tem trenutku Matjaž Han lahko nekdo, ki je sposoben povezati stranko in jo utrditi.”

Ob tem pa je zanimivo še to, da na kongresu Tanja Fajon v prvem krogu celo ni bila izvoljena niti za članico predsedstva. Ali je bila v drugem nismo uspeli izvedeti, saj na uradni strani stranke SD še vedno vabijo na 15. Kongres Socialnih demokratov, ki bo potekal v soboto, 13. aprila 2024, ob 10. uri v Unionski dvorani GH Union (Miklošičeva cesta 1, Ljubljana).

Naj bo tako, kot je odločil kongres stranke SD, ki je po 14 urah le dobila novega predsednika stranke, in sicer Matjaža Hana. Predsednika, ki se bo zdaj moral zelo potruditi, da prepriča članstvo stranke na terenu, da je prednost 10 glasov delegatk in delegatov dovolj za zaupanje, da bo zdaj on stranko, iz stranpoti, kamor jo je popeljala Tanja Fajon, popeljal na pravo pot prihodnosti.

Kot se ve, je Tanjo Fajon zanimalo le, ali bo po kongresu zadržala ministrski stolček, in še najbolj to, kam bo še lahko potovala in kako bo predstavila svoja potovanja na svoji FB strani. No, včasih tudi na televiziji, če so se uredniki na Kolodvorski odločili, da jo pokažejo za trenutek.

Medtem ko poročamo o “veliki” zmagi Matjaža Hana, je zdaj le še članica SD Tanja Fajonova že odpotovala na še eno potovanje, in sicer na Kitajsko in Japonsko. 

In kaj naj počne novi predsednik SD Matjaž Han? Naj se trudi, da prepriča tiste, ki niso mogli odločati o njegovem imenovanju. In to so članice in člani stranke, ki ga niso volili, a so nekoč pripomogli, da je bila stranka SD celo zmagovalka parlamentarnih volitev.

Torej zato naslov! Han z desetimi glasovi prednosti postal predsednik SD; »Popotnica« Fajonova navdušena, četudi članstvo, pa bo pokazal čas?./J.T./Foto – arhiv LN/

Leave a Reply