Urad vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov pojasnjuje, kako je migrantom (ni)kupil za 5.387.714 evrov »pic«

Ljubljana, 15. april 2024 – Urad Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov se je odzval na objavo nekdanjega ministra in profesorja na Ekonomski fakulteti v Ljubljani ter člana Strateškega sveta za makroekonomska vprašanja pri predsedniku vlade Golobu dr. Mateja Lahovnika, ki na bi na svojem profilu X zapisal, da je Urad Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov v eni od picerij naročil kar za 5.387.714 EUR hrane, kar je izraženo v picah približno pol milijona pic.

Urad vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov v svojem pojasnilu, kako je po Lahovnikovi navedbi migrantom kupil za 5.387.714 evrov »pic« v javni objavi pojasnjuje njegovo navedbo tako:  »Urad Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov v skladu s 40. členom Zakona o javnem naročanju je izvedel postopek javnega naročila za zagotavljanje prehrane za vlagatelje namere in prosilce za mednarodno zaščito. Javno naročilo je bilo razdeljeno na več sklopov. En sklop se je nanašal tudi za zagotavljanje prehrane za Nastanitveni center Logatec in Izpostavo azilnega doma v Logatcu. Okvirni sporazumi so bili sklenjeni z ekonomsko najugodnejšimi ponudniki.

15. marca 2023 je bil tako sklenjen okvirni sporazum o izvajanju oskrbe s prehrano v skladu z Uredbo o zelenem javnem naročanju za sklop 4 s številko C1542-23-000031 z Gostilno in pizzerijo Nibi, Sebina Bašić s.p.  Predmet okvirnega sporazuma je izvajanje celodnevne oskrbe s prehrano migrantov v Izpostavi azilnega doma in Nastanitvenem centru Logatec, kjer so nastanjene ranljive kategorije oseb. Storitve obsegajo pripravo raznovrstne hrane, dostavo in razdelitev vseh obrokov hrane. Količine so okvirne in se prilagajajo potrebam naročnika, ki ni zavezan naročiti celotnih količin«.

Upamo, da ste natanko prebrali javno objavo Urad Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov. Ta namreč v javni objavi potrdi navedbo dr. Lahovnika, da so porabili 5.387.714 evrov, a ob tem dodajo le, da za nakup hrane za migrante. Potrdijo pa tudi, da so to naročili v Gostilni in pizzeriji Nibi, Sebina Bašić s. p., a ne pice, ampak hrano.

Je pa res, da dr. Lahovnika nikjer ne navaja, da je urad kupil pice. Lahovnik le 5.387.714 porabljenih evrov (kar Urad Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov potrjuje) v Gostilni in pizzeriji Nibi, Sebina Bašić s. p. je, “pretvoril” v pice. 

No, in tu je pregled že izvedenih naročil Urada Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov, kar kaže, da ta nič ne skriva. Naroča pa! (aktina povezava)/LN/ Vir za objavo javna objava Urada Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov/Foto: le ponazoritvena/

Leave a Reply