Živel 1. maj praznik (NE!)dela v Sloveniji in Avstriji

Ljubljan, 1. maj 2024 – 1. maj velja za mednarodni praznik dela, ki ga praznujejo v več kot polovici držav sveta. Kot je znano gre za spomin na 1. maj leta 1886, sicer na krvave demonstracije v Chicagu, ko je prišlo v Haymarketskem izgredu do velikega poboja demonstrantov, ki so protestirali in zahtevali več pravic, med drugim osemurni delovnik.


V današnjem času je obeleževanje prvega maja še vedno močno povezano z velikimi zborovanji ali protesti delavcev po mnogih mestih na svetu, ki jih navadno organizirajo delavske organizacije, no pa tudi stranke, ki pravijo, da se tudi one borijo za delavske pravice. Je pa prej res to, da si na ta način hočejo zagotoviti glasove delavstva. Ko pa si zagotovijo politične stolčke, pozabijo na tiste, ki so jim jih pomagali zagotoviti. 


No, pri nas v samostojni Sloveniji 1. maj obeležujemo z različnimi prireditvami, kot so kresovi, prireditve in prijazni govori z nekoliko povišanim naglasom, na katerih govorijo o delavskih pravicah, a da bi jih zahtevali s protestnim izražanjem se redko zgodi. Čudno, čeprav bi bilo prav, da se jasno izrazi zahteve za delavske pravice, ki so vse manjše, predvsem za navadne delavce. Njihove denarnice pa postajajo vse bolj prazne. Zato smo mi za obeležitev 1. maja namesto tradicionalnega rdečega nageljna, ki naj bi bil nekakšen simbol, uporabili to fotografijo.

Zakaj tako? Zato, ker ta predmet na fotografiji predstavlja dobršen del stanja naših delovnih ljudi in upokojencev v Sloveniji, ki so s svojim delom in umom ustvarili blaginjo v Sloveniji, a žal ne zase ampak za nesposobne politike, predvsem pa novodobne gospodarje, ki so si z njihovim trudom in umom napolnili svoje denarnice, ki je takšna, kot je ta na fotografiji.

Torej, 1. maj praznik (NE!)dela je praznik za tiste, ki ga praznujejo na tuj račun. In to so tajkuni in ne prav sposobni politiki!? Zato naslov – Živel 1. maj praznik (ne)dela, ki pa omenjenih ne bo posebej ganil. Logično, oni 1. maj praznujejo po svoje. Nekaterih na Sejšelih (pa ne samo Sejšeli), ki vabijo v svet prečudovitih plaž, sinje modrih lagun, eksotike, romantičnih palm in toplega vremena, kjer praznujejo učinke DELA delavstva.

Delavstvo! Živel 1. maj praznik vašega trdega dela!
Pa še to! Pazite, da ne boste nasedli izrečenim bučnicam ob prazniku dela, pa tudi predragi ponudbi “slovenske” kulinarike čevapčičem, pleskavicam, ražnjičev. ./Pripravil: J.T.

Na Dunaju, ki je v rokah Socialnih demokratov vsako leto, pripravijo shod, na katerem se zberejo njihovi člani iz celotne Avstrije. Letošnji bo v znamenju pravične družbe in dostopnega življenja za vse.

Mi smo že sinoči posneli ta kratki prispevek pred dunajsko mestno hišo, kjer je bilo vse nared, da današnji praznik lahko začne. Ker smo trenutno na Dunaju, bomo danes dodali še fotoreportažo, da boste videli, kako se v pravem “gnilem” kapitalizmu, brez dodatka socialističnih parol, praznuje praznik delavstva. Da ne bo pomote, tudi tu ni ve idealno./Pripravil: J. Temlin/

Dodano, ob 14:50 – In to smo posneli, danes, 1. maja 2024 pred mestno hišo in v okolici. Zanimivo, nič čevapčičev, nič ražnjičev in tudi ne pleskavic. Bilo so spodbudni govori, da se bodo politiki potrudili za ljudi, no, pa tudi kranjske klobase in pivo sta bilo na voljo./Dodal – Janez Temlin/

Leave a Reply