Danes uradno odprtje 33. Slovenskega knjižnega sejma

 

sks_logo_fbV ljubljanskem Cankarjevem domu (CD) bo danes, 21. novembra, potekalo uradno odprtje 33. Slovenskega knjižnega sejma. Gre za najodmevnejšo prireditev posvečeno ljubiteljem knjig in seveda tistim, ki jih ustvarjajo.

V sklopu te res pomembne knjižne prireditve podelili Schwentnerjevo nagrado ( Lavoslav Schwentner je bil slovenski knjigotržec in založnik, rojen 15. 12. 1865 na Vranskem, kjer je 1952 tudi umrl.) za leto 2017. Prejela pa jo bo dolgoletna vodja Trubarjevega antikvariata Stanki Golob, ki sodi med naše in enkratne poznavalce knjig.

Stanka Golob

V utemeljitvi Schwentnerjeve nagrade piše, da je Trubarjev antikvariat “ugledna slovenska kulturna ustanova”, njegova dolgoletna vodja Stanka Golob pa je “njegovo poosebljenje, duša in srce”.

knjiga

“S svojo strokovnostjo, razgledanostjo, izjemno pripadnostjo, požrtvovalnim delom in obilico življenjske in delovne strasti človeka, ki mu je uspelo harmonično združiti konjiček in poklic, je vse od leta 1970, ko se je zaposlila v takratni Cankarjevi založbi, še posebno pa od leta 1981, ko je prevzela vodenje, skrbela, da je Trubarjev antikvariat iz trgovinice s starimi tiski prerasel v pomembno zbirališče vseh, ki se profesionalno ukvarjajo s knjigo, in drugih ljubiteljev pisane besede,” med drugim piše v utemeljitvi nagrade, ki jo bodo Stanki Golob izročili drevi.

Manca Košir

Posebno priznanje sejma pa bodo podelili še profesorici Dr. Manci Košir, “neskončni navdihovalki branja, ki verjame, da so knjige fizični dokaz za to, da so ljudje sposobni neverjetnih stvari, da so vzgoja srca”.

Slovenski knjižni sejem v 33. izdaji s podobo Martina Krpana, ki pod roko stiska knjigo, sporoča, da je knjiga še vedno najmočnejše orožje. Ponudil bo 303 dogodke, s katerimi želijo po besedah predsednika upravnega odbora sejma Zdravka Kafola aktivno sooblikovati bralne navade Slovencev. Države v fokusu so Avstrija, Nemčija in Švica

Vrata sejma se bodo za obiskovalce odprla v sredo ob 9. uri, v petek in soboto pa se bo mogoče s knjigami družiti celo do 22. ure. Sklenil se bo v nedeljo./pripravila Alenka T. Seme

 

TO, 21. 11. 2017

Na vrh
08:00-16:00 Simpozij Mentorske prakse
predavanje in pogovor
Druge prireditve Klub CD
10:00-11:00 iCankar 
gledališka predstava
Kulturno vzgojni program Cankarjevega doma Štihova dvorana
18:00-19:00 Odprtje 33. Slovenskega knjižnega sejma
odprtje

 

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s