Znanstveniki razvili aplikacijo, ki pešce namesto po najhitrejši vodi po najvarnejši poti

peška na cesti
Znanstveniki z univerze v britanskem Cardiffu so razvili aplikacijo, ki pešce namesto po najhitrejši vodi po najvarnejši poti. Prepričani so, da bi lahko matematični algoritem, ki so ga razvili, uporabili v aplikacijah za navigacijo in s tem zmanjšali število smrtnih žrtev v prometu.

Računalniški algoritem upošteva različne dejavnike, kot so vrste in število križišč, vrsta ulice in omejitve na cestah na območju. Ta algoritem avtomatično točkuje varnost posameznega območja, na podlagi česar pa je po besedah znanstvenikov mogoče predvideti verjetno število smrtnih žrtev na cestah, piše na spletni strani univerze.

Matematiki in računalničarji z univerze v Cardiffu menijo, da bi lahko ta sistem uporabili urbanisti pri ocenjevanju vpliva sprememb prometne infrastrukture, kot sta spreminjanje cest v območja za pešce in spreminjanje omejitev hitrosti, na prometno varnost.
pešci na peš prehodu
“Aplikacija Google Maps je uporabljena večmilijonkrat na dan, da pridejo ljudje od točke A do točke B, vendar pa pri tem ne upošteva varnosti poti, ki jih predlaga,” je povedal vodja študije Padraig Corcoran s Šole za računalništvo in informatiko univerze v Cardiffu.

V bližnji prihodnosti nameravajo tako razviti tudi aplikacijo za splošno uporabo, s katero bi lahko ljudje iskali najvarnejše poti do svojega cilja. “To bi lahko zagotovo reševalo življenja in zmanjšalo število žrtev v Veliki Britaniji in po vsem svetu,” je povedal Corcoran.
smrt pešca na cesti
Vsako leto sicer na svetu v prometnih nesrečah umre okoli 1,24 milijona ljudi, kar pomeni, da je to osmi najpogostejši vzrok smrti.
mobilni telefon uporaba
V EU je leta 2015 po podatkih Evropske komisije v prometnih nesrečah umrlo 5435 pešcev, kar je 21 odstotkov vseh smrtnih žrtev v prometu. V Sloveniji je medtem umrlo 16 pešcev, kar je 13 odstotkov smrtnih žrtev./LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s