Še danes lahko obišče Praznik vina in česna v Novi vas nad Dragonjo

Če se boste danes, 14. julija, nahajali v slovenskem delu Istre vam priporočamo obisk vasice – Nova vas nad Dragonjo, kjer bo dišalo po istrskem česnu, domačem vinu in drugih kulinaričnih dobrotah.

Prireditev že osmič pripravlja Turistično združenje Portorož v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Nova vas, ki so ga poimenovali Praznika vina in česna.

Prireditev ponuja tipične lokalne proizvode, med katerimi ima česen v novovaški zgodovini prav posebno mesto.

Domačini te vasice v piranskem zaledju še danes radi povedo, da so prav zaradi prodaje česna uspeli zgraditi cerkveni zvonik in druge vaške znamenitosti, zaradi katerih je stara istrska vasica v piranskem zaledju tako očarljiva. 

Radi pa se pohvalijo tudi z odličnimi vini, med katerimi kraljujeta malvazija in refošk. Tudi letos, so že včeraj in bodo nadaljevali še danes vaščani v času praznika odprli svoja slikovita dvorišča in obiskovalcem približali življenje v istrski vasici.

Velja dodati, da je avtohtoni istrski česen prepoznaven po rdeči ovojni lupini, velikih zdravih strokih in bogatem okusu. Navadno ga istrski kmetje pobirajo v začetku julija.

Kot pravijo naj bi bil ta česen tudi naravni antibiotik, saj deluje protivnetno, protibakterijsko in protivirusno. Velja za bogat vir kalcija, fosforja in vitamina C.

Ta česen (na fotografiji), sicer ne iz Nove vasi, pa tudi vino ne, a smo ga mi že včeraj posebej za vas pokušali, in sicer v bližnji Koštaboni, kjer smo spoznavali prej opisani znameniti istrski česen (z dodatki) in srkali odlično vino.

No, bili pa smo deležni posebnega privilegija, da smo bili deležni pokušine posebnega vina črne malvazije ali črne borgonje.  Nekateri sicer pravijo, da je črna borgonja potomka gamaya in da prihaja iz Francije, toda njeni listi so podobni listom malvazije, ne gamaya. Pa vedi, kdo ima prav? Mi pa vam lahko zagotovimo, da smo pokušali pravo »črno malvazije«, ki je res posebna tako po okusu, kot specifični aromi.

Torej, če imate danes čas ali se nahajate na slovenski obali priporočamo obisk Praznika vina in česna v Novi vasi. No, pa tudi po okoliške zaselke velja obiskati, Enkratni so!

Zato si Praznik česna v Novi vasi nad Dragonjo, če ne uspete danes, drugo leto obvezno velja zapisati v koledar morebitnih izletov. Naj ponovimo, Praznik česna v Novi vasi nad Dragonjo je vsako leto drugo soboto in nedeljo v mesecu juliju./Pripravil: J. Temlin

Leave a Reply