Društvo Sommelier Slovenije v dvorca Zemono obeležilo 25. obletnico članstva v ASI

Zemono, 11. december 2019 – Člani Društva za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije so sinoči v Križni dvorani dvorca Zemono na slavnostnem srečanju obeležili 25. obletnico članstva v mednarodnem sommelierskem združenju ASI (Association de la Sommellerie Internationale). Srečanja se je udeležila predstavnica Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo ter mednarodni predstavniki združenja ASI, in sicer William Wouters, podpredsednik mednarodnega združenja ASI, zadolžen za Evropo in tudi častni predsednik sommelierske organizacije Belgije ter Peer F. Holm, ki v ASI skrbi za članstvo in je predsednik sommelierske organizacije Nemčije.

Društvo za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije, ki je bilo ustanovljeno 21. januarja 1992, zdaj šteje 958 sommelierjev prve stopnje, med njimi je 163 z drugo stopnjo in 90 sommelierjev s profesionalnim nazivom tretje stopnje. Mnogi od njih pa so se sinoči udeležili praznovanja v Križni dvorani dvorca Zemono, kjer je priznani kulinarični mojster Tomaž Kavčič s svojo ekipo Gostilne pri Lojzetu v sodelovanju s pridelovalci hrane, gostinci iz vrst sommelierjev ter vinarji iz vseh treh slovenskih vinorodnih dežel poskrbel za izjemno kulinarična doživetja v izjemnem vzdušju. No, velja dodati, da je Tomaž Kavčič s svojo ekipo poskrbel tudi za predstavnike medijev po zaključku novinarske konference, kjer je vodstvo Društva za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije predstavilo svoje dosežke v preteklih letih od 25. let članstva v ASI.

Ob tej priložnosti je William Wouters delil spomine na prvo srečanje s predstavniki Društva na Evropskem prvenstvu v Reimsu leta 1994. Takrat je bil sam v vlogi tekmovalca, predstavnik tekmovalne komisije pa je bil Davorin Škarabot, prvi predsednik društva Sommelier Slovenije, ki je skupaj s ostalimi poznavalci pivske kulture leta 1992, natančneje 21. januarja storil prve korake, da smo v Sloveniji dobili Društvo za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije.  Odtlej je bilo Društvo prisotno na vseh mednarodnih tekmovanjih ter na glavni skupščini in dogodkov povezanih s sommelierstvom.

Ob tem je William Wouters, podpredsednik mednarodnega združenja ASI posebej izpostavil, da Društvo Sommelier Slovenije saj, kot je povedal, je to s svojim udejstvovanjem pomembno prispevalo k razvoju mednarodne sommelierske stroke. Nenazadnje, prav povezovanje med različnimi članicami ASI ustvarja platformo za izmenjavo znanja in novih spoznanj stroke.

Predsednik sommelierske organizacije Nemčije Peer F. Holm pa je poudaril, da smo sommelierji ena velika družina in, da je članstvo v mednarodni organizacij ASI (Association de la Sommellerie Internationale) izjemna priložnost za povezovanje ljudi in razvoj pivske kulture. Veliko kolegov somelierjev se na tekmovanja pripravlja skupaj, si izmenjuje izkušnje, izpopolnjuje in drug drugega iskreno podpira.

To je tudi vodilo nemške organizacije, ki ima v podpisu besedi strast in strokovnost. Verjamejo namreč, da je sommelierski poklic odraz strasti do enogastronomije in gostiteljstva ter rezultat nenehnega učenja, saj se vinski svet spreminja bliskovito hitro.

Ob sinočnji slovesnosti, ki je bila eminentna, kot se za poznavalce in kulture pitja spodobi, je Društvo Sommelier Slovenije ob svoji uradni 25. obletnici vključitve v ASI prejelo posebno čestitko s strani mednarodne sommelierske organizacije ASI, v kateri so povzeti spomini udejstvovanja, čestitke in popotnica Društvu za nadaljevanje uspešnega dela.

Praznovanje 25. obletnice polnopravnega članstva društva Sommelier Slovenije je pomenilo tudi priložnost za zahvalo vsem članom, vinarjem, gostincem in podpornikom društva.

»Gre za praznik vseh, saj skupaj pomembno prispevamo k razvoju gostinstva, turizma, enogastronomije in prepoznavnosti Slovenije kot turistične destinacije,« je izjavil predsednik društva, Ivan Peršolja.

Ob tej priložnosti je Društvo podelilo tudi priznanja predstavnikom, ki so s svojim udejstvovanjem prispevali k sprejetju v mednarodno organizacijo ter posameznikom in gostincem, ki so s pomembnim doprinosom omogočili tako pomemben razvoj stroke.

Člani Društva za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije javnosti sporočajo, da se zahvaljujejo vsem, ki z vsakodnevnim trudom doprinašajo k razvoju sommelierstva v Sloveniji in tujini ter vsem članom izrekajo čestitke ob tem pomembnem jubileju.

Za vse, ki  Društva za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije ne poznajo predlaamo, da si ogledajo njihovo spletno stran, kjer  bodo poglobljeno spoznali njihovo delo in namen povezovanja. Ob tem pa dodajamo še nosilce, ki Društvo za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije vodijo danes:  Ivan Peršolja je predsednik društva, Boris Gašparin je sekretar, podpredsedniku Davorinu Škarabotu pa se je pridružil Valentin Bufolin, ki postaja mlada gonila Društva za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije .

Člani izvršnega odbora društva so: Janez Bratovž, Gregor Kocjančič, Ivan Peršolja, Tilen Praprotnik, Gregor Repovž, Edvard Rondič, Franko Rutar, Davorin Škarabot, Mira Šemić, Aleš Škrlj, Otmar Šturm, Jure Tomič in Valentin Bufolin.

No, tako je bilo na praznovanju ob 25 – letnice Društva za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije sinoči v dvorcu Zemono na slavnostnem srečanju ob obeležitvi 25. obletnice članstva v mednarodnem sommelierskem združenju ASI (Association de la Sommellerie Internationale)./Pripravila: Alenka T. Seme/Foto in video: Janez Temlin

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s