Sloveniji naj bi bila za reševanje gospodarstva po pandemiji koronavirusne bolezni 19 upravičena do 5,1 milijarde evrov; Slovenija bi jih morali vrniti 49 odstotkov, Hrvati le 25

Evropska komisija je včeraj, 26. maja, predstavila načrt za reševanje gospodarstva po pandemiji koronavirusne bolezni 19 za kar na bi bilo namenjen znesek v višini 1,85 bilijona evrov.

Naša držav naj bi bila upravičena do 5,1 milijarde evrov iz 750-milijardnega sklada za članice.

A za Slovenijo je predvidenih 5,071 milijarde evrov, ki bi jih naša država lahko izrabila, in sicer ob pogoju, da bi prejela 2,579 milijarde evrov nepovratnih sredstev, 2,492 milijarde evrov pa bi bilo torej vrniti, torej gre za posojilo.

Razmerje med namenjenimi sredstvi za Sloveniji kaže, da bi mi morali kot pot posojili vrniti, od 5,071 milijarde evrov, kar 2,492 milijarde evrov  ali nekaj čez 49 odstotkov te sredstev.

Ob tem pa je zanimivi, da bo naša južna soseda, kot je povedel njihov predsednik vlade Plenković, pa bi iz tega sklada lahko prejela nekaj čez 10 milijard. A zanimivi jo je to, da pa bi njen bilo kot posojilo potrebno vrniti le 25 odstotkov sredstev kot krediti ostalih 7, 5 milijard pa bi bila nepovratna sredstva.

Največji delež sredstev  za reševanje gospodarstva po pandemiji koronavirusne bolezni 19  panamenjen Italiji (173 milijard evrov – 82 milijard evrov nepovratnih sredstev in 91 milijard evrov posojil) in Španiji (140 milijard evrov – 77 milijard evrov nepovratnih sredstev in 63 milijard evrov posojil)./LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s