Tiste ponudnike turističnih storitev, ki bi, kršili pravila ob unovčenju bonov, je treba kaznovati in prepovedati uporabo bonov pri njih

Kot je znano, je v Državni zbor ob sprejemanju tretjega protikoronskega svežnja za pomoč turističnemu gospodarstvu vključil tudi t. i. turistične bone za vse prebivalce Slovenije. Namreč, DZ je za letos določil, da se večini Slovencev, ki bodo letos dopolnili 18 let dodeli turistični bon za 200 evrov, ki ga bodo lahko unovčili v hotelih, počitniških domovih, turističnih kmetijah, ob najemu registriranih ponudnikih zasebnih sob, planinskih domovih, mladinskih prenočiščih, kampih in drugih nastanitvah za krajši čas, in sicer vse do 31. decembra 2020. Vsi mladoletni oziroma tudi dojenčki, ki se še bodo rodili v letošnjem letu pa bodo prejeli bon za 50 evrov.

A so v javnost že prišle informacije, da so nekateri ponudniki tistim, ki so napovedali plačilo s turističnim bonom, svoje storitve že poskušali prodajati po višji ceni.

Da je to sramota zanje, ni treba izgubljati besed. Predvsem ne zato, ker bomo vsi davkoplačevalci ponujano skupno vrednost bonov s strani državne blagajne morali nekoč to vrednost bonov v javno blagajno vrniti. Zato je milo rečeno neetično in nemoralno, da bi tisti, ki jih želi država s tem pristopom rešiti pred propadom ali jim delno pomagati sanirati stanje, zaradi težav v času omejitev njihovega nedelovanje zaradi koronavirusa, zdaj ti lotevajo nečednih pristopov. 

Zato bi po našem mnenju vsakemu ponudniku, ki bi kršil pravila poslovnosti, ali drugače rečeno hotel dodatno zaslužiti z unovčenjem bonov z nemoralnim spreminjanjem cen, bi morala država nemudoma izločiti, kot ponudnika pri katerem je mogoče unovčiti bone. Še več! Prepričani smo, da bi bilo treba v DZ dopolniti tretji protikoronski sveženj, ki opredeljuje namen in uporabo bonov in določiti kazni za kršitelje.

Da ne bo pomote! Cene svoje ponudbe turistični ponudniki lahko spreminjajo, kar ni nič narobe. A, da bi si ti na ne posloven način privajali pomoč, ki jo jim je namenila država, da bi jim pomagala iz težav, pa velja šteti za krajo davkoplačevalcev.

To je razlog, zakaj smo v naslovu zapisali: “Tiste ponudnike turističnih storitev, ki bi, kršili pravila ob unovčenju bonov, je treba kaznovati in prepovedati uporabo bonov pri njih”./Pripravil J. T. /Foto: Arhivv LN, le kot ponazoritvena fotografija – predstavlja le Portorož

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s